Ekonomija

IZVOZIMO KOLIKO I UVOZIMO

Pogoni italijanske kompanije “Pompea”

ZRENJANIN – Poslednji podaci o izvozu i uvozu na području srednjeg Banata pokazuju da je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni ostvaren sa nešto više od 100 procenata, što znači da privreda našeg regiona gotovo isto izvozi koliko i uvozi. Taj podatak možda jeste za podrobniju analizu, jer se region srednjeg Banata dugo godina dičio velikim suficitom u spoljotrgovinskoj razmeni, odnosno velikim izvozom i mnogo manjim uvozom.

"Drekslmajer" i dalje najveći izvoznik i uvoznik
„Drekslmajer“ i dalje najveći izvoznik i uvoznik

Najveći izvoznici i dalje su „Drekslmajer“ i „Modital“, a slede uljare „Dijamant“ i „Banat“ iz Nove Crnje. U prvih deset najvećih izvoznika su i „Van Drunen farms“ iz Banatskog Karađorđeva, kao i „Kolpa“. Lista uvoznika vrlo je slična listi izvoznika, najviše uvoze „Drekslmajer“, „Pompea“ i „Fulgar“.

Najveći suficit ostvarili su uljarci, posebno uljara iz Nove Crnje.

Najviše se i dalje izvozi i uvozi iz Nemačke. Ipak, na listi zemalja iz koje smo uvozili našle su se i Mađarska, Švajcarska, Holandija, Francuska i Bugarska.

Iako u svakoj od opština srednjeg Banata posluju preduzeća koja izvoze i uvoze, najveći obim spoljnotrgovinske razmene ostvaren je u Zrenjaninu i on čini 85,5 odsto od ukupno realizovanog obima regiona. 

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM