• Iz obnovljenog pogona IMT-a u Jarkovcu izašao prvi traktor

    Prvi traktor koji je izašao iz obnovljenog pogona fabrike IMT u Jarkovcu biće predstavljen na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.   Meštani ovog sela u opštini Sečanj, koje je svojevremeno obradovala vest da će novi vlasnik fabrike IMT, indijska kompanija „Tafe“, ponovo otvoriti pogon u Jarkovcu, sada su dobili i zvaničnu potvrdu da su namere […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Iz obnovljenog pogona IMT-a u Jarkovcu izašao prvi traktor

    Prvi traktor koji je izašao iz obnovljenog pogona fabrike IMT u Jarkovcu biće predstavljen na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

     

    Meštani ovog sela u opštini Sečanj, koje je svojevremeno obradovala vest da će novi vlasnik fabrike IMT, indijska kompanija „Tafe“, ponovo otvoriti pogon u Jarkovcu, sada su dobili i zvaničnu potvrdu da su namere inostranog gazde zaista ozbiljne.

     

    Pomoćnica predsednika sečanjske opštine i bivša upravnica pogona u Jarkovcu Biljana Savović potvrdila je za portal zrenjaninski.com da je urađeno prvih sedam probnih traktora. Oni će, kako je navela, krasiti izložbeni štand na novosadskom Poljoprivrednom sajmu.

     

    – Trenutno je angažovan manji broj ljudi, jer su pripreme za zvaničan početak rada pogona još uvek u toku. Hala u kojoj će se odvijati proizvodnja za sada nije u potpunosti osposobljena za rad. Prema poslednjim informacijama, zvaničan početak rada pogona u ovom selu mogao bi se očekivati u septembru ove godine – istakla je Savović.

     

    Ona podseća da su svojevremeno ovde postojali dobri elektro-zavarivači. Oni su bili deficitarni u kompaniji IMT, pa su ovdašnji radnici išli na ispomoć u druge pogone. U najbolje vreme IMT u Jarkovcu zapošljavao 120 radnika. U tom pogonu, koji je sada preuzeo „Tafe“, proizvodile su se jednoosovinske prikolice nosivosti 3,5 tona, kao i stranice za traktorske kabine. Najviše proizvoda, po rečima naše sagovornice, plasirano je na tržišta Republike Srpske i Kosova. Međutim, fabrika u Jarkovcu prestala sa radom pre nekoliko godina.

     

    – Pogoni u Jarkovcu su i dan – danas dobro očuvani. Osim proizvodne hale, tu se nalaze i farbara i skladišni prostor – ističe Savović.

     

    Planovi indijskog investitora

     

    Podsetimo, Indijci su za 66,8 miliona dinara stekli pravo na intelektualnu svojinu IMT-a koja uključuje brend, nacrte dizajna i autorska prava, kao i nekretnine u Jarkovcu. Zemljište gde je fabrika IMT-a, pak, ostaje u vlasništvu Srbije.

     

    Prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, najavljeno je da bi proizvodnja novih IMT traktora mogla početi najkasnije za godinu dana. Kako je rečeno, ključne komponente, poput motora, stizaće iz Indije, dok će se u Srbiji praviti ostali delovi i sklapati traktori sa oznakom IMT.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 6

    1. Sramota za drzavu da se prodaju firme kao sto je IMT IMR bruka i sramota kao i za sve ostale firme koje su mogle da rade u drzavnom vlanistu i da ostvaruju profit a ne da se politicari hvale sta su prodali

    2. Sramota za našu Srbiju uništenje IMT traktora mali 539 bio je najpovoljniji i najokretniji mali traktor čista mehanika potreban našim seljacima u poljoprivrednoj zemlji kakva jesmo. Uništiti i prodati takvu firmu pa nam onda drugi dođu da nam savetuju kako da radimo ono šta smo davno radili bolje od drugih.

    3. Jako loše urađeno uništiti i prodati traktor kao najbitnije oruđe seljaka ravno je izdaji. Hrvati su od tvornice Tome Vinkovića maloga tomice napravili tri tvornice sličnih traktora ttraktora, hitner i prima. A mi od dve IMR i IMT uništili obe ne mi kao narod nego mudro rukovodstvo.

    4. IMT je na vrhuncu uspeha prodavao oko 80.000 traktora godišnje pa je uspešno uništen koliko će trebati vremena da se dostigne samo taj broj. Kupaca za male čisto mehaničke traktore će biti samo moraju imati najmanje euro III motore ako hoće uspeti.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija