Ekonomija YTOP

ITALIJANSKI INVESTITORI IMAJU JOŠ PLANOVA ZA ZRENJANIN

Saša Santovac i Erik Košuta
Saša Santovac i Erik Košuta

ZRENJANIN – Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik Udruženja za unapređenje ekonomsko – socijalnih odnosa između Italije i Srbije “Konfindustija Srbija” Erik Košuta potpisali su danas memorandum o saradnji.

 

Saša Santovac i Erik Košuta

 

Saradnja će se ostvariti u okviru projekta “Dan otvorenih vrata italijanske privrede 2017. godine”, koji podrazumeva brojne aktivnosti i povezivanje gradskih škola i italijanskih kompanija koje posluju u gradu na Begeju.

 

– U našem gradu posluju četiri uspešne italijanske kompanije koje zapošljavaju oko 600 radnika, sa tendencijom da broj bude i veći. Ovde su danas i predstavnici srednjih škola, jer potpisani memorandum je korak ka tome da se učenici tih škola opredeljuju za smerove koji bi im omogućili zapošljavanje u italijanskim preduzećima ovde. S druge strane olakšali bi i poslovanje kompanijama koje bi dobile obrazovan i dobro obučen kadar – istakao je Santovac.

 

Erik Košuta je naglasio da je u Italiji prošle godine prihvaćeno preko 40.000 đaka i studenata u raznim kompanijama.

 

– Želimo da taj preduzetnički duh prenesemo i ovde, gde smo značajni poslodavci. Nadam se da je među ovdašnjim mladim ljudima i neki moj budući kolega, neko ko će biti spreman da pokrene svoj biznis. Prošle godine sličan projekat smo uspešno realizovali u Sremskoj Mitrovici, a Zrenjanin je sigurno jedna od najinteresantnijih destinacija. Već ima signala da će još neka kompanija iz Italije ovde krenuti poslovanje – naglasio je Košuta.

 

Nakon potpisivanja memorandum prisutnima su se predstavili i čelnici italijanskih kompanija – direktor Fabrike kože “Dafar” Branislav Sigeti, direktor kompanije “Fulgar East” Alberto Karlo Perosi, izvršni direktor kompanije “Tecnostrutture” Marija Laketić Ljevar, kao i predstavnik kompanije “Modital” Ivan Stojanović.

 

– Već pri prvom dolasku u Zrenjanin videli smo da postoje kapaciteti i infrastruktura za dobro poslovanje. Od 2006. godine smo ovde a svake tri godine širimo kapacitete. Sada imamo 30.000 kvadratnih metara pod krovom i 180 zaposlenih, uz očekivanja da se u najkraćem roku njihov broj uveća. Od 80 tona naših proizvoda na mesečnom nivou, 60 posto se plasira u Italiju a ostalo završava na srpskom tržištu i tržištu regiona, u Bosni i Hercegovini i Makedoniji – rekao je Adolfo Karlo Perosi, pri predstavljanju kompanije “Fulgar”.

 

U ime “Tecnostrutture”, najmlađe italijanske kompanije u Zrenjaninu, na inicijativi za organizovanje “Dana italijanske privrede” zahvalila se izvršna direktorka Marija Laketić Ljevar.

 

– Mi smo još uvek u startnoj fazi razvoja u Zrenjaninu, dok u Italiji imamo višedecenijski rast i razvoj. Naš zadatak je da ovde prenesemo način rada iz Italije, nove standarde u poslovanju, a sa druge strane da predočimo naša pozitivna iskustva u pokretanju grinfild investicije u Zrenjaninu, da privučemo i druge, ne samo italijanske kompanije, da posluju ovde. Takođe, želja nam je da kroz pokrenuti projekat mlade ljude motivišemo da rade u jednoj modernoj kompaniji koja je tehnološki na najvišem nivou – istakla je Laketić Ljevar.

Podeli članak
sinovoz
FAM