Ekonomija YSLAJDER

ISTROŠILE SE ZALIHE: VELIKA JAGMA ZA SVIM VRSTAMA OGREVA

motorna-testera
Foto: Dušan Bartolović

ZRENJANIN – U Zrenjaninu je velika jagma za svim vrstama ogreva, jer je većina građana koji se greju na čvrsto gorivo potrošila zalihe, ili ih privela kraju.

Foto: Dušan Bartolović

U najvećem snabdevaču srednjobanatskog tržišta ovom vrstom robe, zrenjaninskom “Ogrevu”, kažu da imaju dovoljno uglja, koji je zavisno od vrste od 7.000 do 13.000 dinara po toni. Ima i bukovog briketa, po ceni od 24,90 dinara za kilogram, kao i peleta za 28,90 dinara po kilogramu. Jedino je problem sa ogrevnim drvetom, kojeg samo povremeno ima, iscepanog i u pakovanjima od metar puta metar puta 1,80, i to košta 12.490 dinara.

– Sve ide jer su ljudi naprosto u panici zbog ovako dugog perioda ledenih dana. Jedino je problem sa ogrevnim drvetom, čija isporuka je otežana zbog vremenskih uslova, a tu imamo i problema zbog mnogo prodavaca koji rade na crno – kaže Dragan Stanjević iz “Ogreva”.

U “Bomistu” su ostali samo na oskudnim zalihama briketa, koji košta 320 dinara za deset kilograma, a ovih dana očekuju dopremu ogrevnog drveta. U “Andromedi” ima samo ugljenog briketa po ceni od 25 dinara za kilogram, i bukovog koji košta isto toliko. Jeftinije vrsta briketa od 18,50 i 22 dinara i bukvalno su planule. Očekuju i dopremu ogrevnog drveta, koje se prodaje isključivo u paletama.

Zrenjaninsko tržište, inače, ima ponudu više vrsta briketa, od drveta ili slame, kao i peleta, koji se proizvode na ovom terenu, a ovih dana nemaju problema sa plasmanom robe. U seoskim domaćinstvima lože se po tradiciji i šapurine pa i tuluzina, ako je u pitanju stara seoska peć ili kotao sa većim ložištem. Ogrevno drvo, inače, najviše se nudi preko oglasa, ali je kvalitet gotovo po pravilu daleko od oglašenog, a umesto obećanih bukve ili hrasta, mušterijama se često podvaljuje sa lošim i niskokaloričnim drvetom.

Jedna od ozbiljnih posledica nestašice ogreva je pravi juriš šumokradica na ono malo šumskog fonda u srednjem Banatu, pa poljočuvari i policija imaju pune ruke posle. Plene se i motorke, ali i cele prikolice sa nasečenim ogrevnim drvetom, a krivične i prekršajne prijave su gotovo svakodnevne.

Podeli članak
sinovoz
FAM