• Industrija mesa BEK tužila Republiku Hrvatsku Komitetu Ujedinjenih nacija!

    Udruženje pod nazivom „Pravna i fizička lica – nosioci imovinskih prava sa teritorije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine kojima je oduzeta imovina aktima Republike Hrvatske“, sa sedištem u Novom Sadu, podnelo je, u ime zrenjaninske Industrije mesa „Bek“, predstavku Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi protiv Republike Hrvatske, saznaje portal zrenjaninski.com.   […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Industrija mesa BEK tužila Republiku Hrvatsku Komitetu Ujedinjenih nacija!

    Udruženje pod nazivom „Pravna i fizička lica – nosioci imovinskih prava sa teritorije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine kojima je oduzeta imovina aktima Republike Hrvatske“, sa sedištem u Novom Sadu, podnelo je, u ime zrenjaninske Industrije mesa „Bek“, predstavku Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi protiv Republike Hrvatske, saznaje portal zrenjaninski.com.

     

    Predmet spora je zgrada stovarišta i magacina u vlasništvu propale zrenjaninske mesare, koja se nalazi u Rijeci, a ova nekretnina bi, kako smatraju u pomenutom udruženju, mogla već sutra da bude vraćena pravim vlasnicima, samo kad bi bilo dobre volje i kada bi se poštovao zakon.

     

    – Zgrada je u gotovo istom stanju kakva je bila pre 40 godina i bukvalno bi mogla biti vraćena u  fizičkom obliku. Zgradu od 300 kvadrata „Bek“ je kupio 1958. godine, uknjižio se kao vlasnik, platio porez… Objekat je služio kao stovarište i magacin, i bio je praktično „Bek“-ov logistički centar za Istru i Kvarner, a nalazi se na Kantridi. Već na početku rata ova imovina je podržavljena, a do danas, bez obzira na sve sporazume i tužbe, zrenjaninskoj industriji mesa nije vraćena, niti je za nju dobijeno bilo kakvo obeštećenje – tvrdi u razgovoru za portal zrenjaninski.com novosadski advokat Zoran Ristić, zastupnik ovog udruženja, i dodaje da je, iako zgradu koristi neko drugi, ona i dalje u vlasništvu države Hrvatske.

     

    Ova nekretnina Industrije mesa „Bek“ je „najčistija“ i najlakše bi mogla biti vraćena, navodi Ristić, koji zastupa još nekoliko zrenjaninskih preduzeća čija je imovina ostala u Hrvatskoj. Uglavnom je reč o nekretninama koje je posedovao tadašnji kombinat „Servo Mihalj“, a reč je o odmaralištu u Promajni, u Poreču…

     

    – Napominjem da u ovim sporovima zastupam pravna lica, a ne državu. Za „Servo Mihalj“, koji je u stečaju, ovlašćen sam od strane stečajne upravnice Ružice Mikloš – ističe Ristić.

     

    Predstavke su odbačene pred hrvatskim sudovima, a i sud u Strazburu, kom se Ristić obratio, učinio je isto, proglasivši se nenadležnim za ove predmete. Zbog toga je Ristić, u ime svojih klijenata, od kojih je većina u Srbiji i Bosni i Hercegovini, zatražio zaštitu od diskriminacije pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

     

    – Smatramo da je imovina oduzeta zbog toga što je pripadala nekom ko je druge nacionalnosti. To je diskriminacija. Očekujemo da do kraja ove godine Komitet da svoje mišljenje – navodi Ristić, uz podsećanje da je Hrvatska prvobitno privremeno, a kasnije i trajno, zabranila raspolaganje sredstvima u vlasništvu pravnih lica iz drugih republika SFRJ, zatim se registrovala kao vlasnik, a Hrvatski fond za privatizacijuje proglasila za korisnika sredstava, koji je i prodao imovinu u postupku privatizacije, kao da nikada nije bila u vlasništvu nikog drugog.

     

    Mnoge kompanije iz Srbije, zaključuje Ristić, a među njima i nekadašnji prehrambeni gigant iz Zrenjanina, u istom su položaju, jer su njihova prava na imovinu jednostavno obrisana bez ikakvog obaveštenja ili učešća u bilo kojoj administrativnoj ili sudskoj proceduri.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]