Ekonomija

Industrija mesa BEK tužila Republiku Hrvatsku Komitetu Ujedinjenih nacija!

Industrija mesa Bek

Udruženje pod nazivom „Pravna i fizička lica – nosioci imovinskih prava sa teritorije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine kojima je oduzeta imovina aktima Republike Hrvatske“, sa sedištem u Novom Sadu, podnelo je, u ime zrenjaninske Industrije mesa „Bek“, predstavku Komitetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi protiv Republike Hrvatske, saznaje portal zrenjaninski.com.

 

Predmet spora je zgrada stovarišta i magacina u vlasništvu propale zrenjaninske mesare, koja se nalazi u Rijeci, a ova nekretnina bi, kako smatraju u pomenutom udruženju, mogla već sutra da bude vraćena pravim vlasnicima, samo kad bi bilo dobre volje i kada bi se poštovao zakon.

 

– Zgrada je u gotovo istom stanju kakva je bila pre 40 godina i bukvalno bi mogla biti vraćena u  fizičkom obliku. Zgradu od 300 kvadrata „Bek“ je kupio 1958. godine, uknjižio se kao vlasnik, platio porez… Objekat je služio kao stovarište i magacin, i bio je praktično „Bek“-ov logistički centar za Istru i Kvarner, a nalazi se na Kantridi. Već na početku rata ova imovina je podržavljena, a do danas, bez obzira na sve sporazume i tužbe, zrenjaninskoj industriji mesa nije vraćena, niti je za nju dobijeno bilo kakvo obeštećenje – tvrdi u razgovoru za portal zrenjaninski.com novosadski advokat Zoran Ristić, zastupnik ovog udruženja, i dodaje da je, iako zgradu koristi neko drugi, ona i dalje u vlasništvu države Hrvatske.

 

Ova nekretnina Industrije mesa „Bek“ je „najčistija“ i najlakše bi mogla biti vraćena, navodi Ristić, koji zastupa još nekoliko zrenjaninskih preduzeća čija je imovina ostala u Hrvatskoj. Uglavnom je reč o nekretninama koje je posedovao tadašnji kombinat „Servo Mihalj“, a reč je o odmaralištu u Promajni, u Poreču…

 

– Napominjem da u ovim sporovima zastupam pravna lica, a ne državu. Za „Servo Mihalj“, koji je u stečaju, ovlašćen sam od strane stečajne upravnice Ružice Mikloš – ističe Ristić.

 

Predstavke su odbačene pred hrvatskim sudovima, a i sud u Strazburu, kom se Ristić obratio, učinio je isto, proglasivši se nenadležnim za ove predmete. Zbog toga je Ristić, u ime svojih klijenata, od kojih je većina u Srbiji i Bosni i Hercegovini, zatražio zaštitu od diskriminacije pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Ženevi.

 

– Smatramo da je imovina oduzeta zbog toga što je pripadala nekom ko je druge nacionalnosti. To je diskriminacija. Očekujemo da do kraja ove godine Komitet da svoje mišljenje – navodi Ristić, uz podsećanje da je Hrvatska prvobitno privremeno, a kasnije i trajno, zabranila raspolaganje sredstvima u vlasništvu pravnih lica iz drugih republika SFRJ, zatim se registrovala kao vlasnik, a Hrvatski fond za privatizacijuje proglasila za korisnika sredstava, koji je i prodao imovinu u postupku privatizacije, kao da nikada nije bila u vlasništvu nikog drugog.

 

Mnoge kompanije iz Srbije, zaključuje Ristić, a među njima i nekadašnji prehrambeni gigant iz Zrenjanina, u istom su položaju, jer su njihova prava na imovinu jednostavno obrisana bez ikakvog obaveštenja ili učešća u bilo kojoj administrativnoj ili sudskoj proceduri.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz