• IKT KLASTER: PREKRETNICA U NOVIJOJ ISTORIJI GRADA

    ZRENJANIN – U Zrenjaninu je održana osnivačka Skupština Zrenjaninskog IKT klastera, nevladinog i neprofitnog udruženja formiranog radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, interneta, marketinga i preduzetništva. Osnivači ovog klastera smatraju da će na ovaj način, između ostalog, biti povećana konkurentnost privrednika i preduzetnika na domaćem i stranom tržištu, kao i da će […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IKT KLASTER: PREKRETNICA U NOVIJOJ ISTORIJI GRADA

    ZRENJANIN – U Zrenjaninu je održana osnivačka Skupština Zrenjaninskog IKT klastera, nevladinog i neprofitnog udruženja formiranog radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija, interneta, marketinga i preduzetništva.

    Vladimir Kovač

    Osnivači ovog klastera smatraju da će na ovaj način, između ostalog, biti povećana konkurentnost privrednika i preduzetnika na domaćem i stranom tržištu, kao i da će biti obezbeđeni uslovi za proširenje tržišta, a jedan od ciljeva je i podsticanje privrednika i preduzetnika na inovativnost i uvođenje i primenu savremenih informaciono – komunikacionih tehnologija. Među zacrtanim ciljevima su i promocija informaciono – komunikacionih tehnologija, kulture i savremenih trendova u poslovnoj primeni interneta.

    Osnivači Zrenjaninskog IKT klastera su privredna društva, preduzetnici, obrazovne institucije i poslovne asocijacije iz Zrenjanina.

    – Smatram da je ovo prekretnica u novijoj istoriji Zrenjanina. Siguran sam da će osnivanje Zrenjaninskog IKT klastera doneti bolje sutra za ceo grad, a posebno za mlade Zrenjanince. Prepoznavanje IT sektora kao izuzetne prilike za dalji razvoj našeg grada, od strane velikog broja organizacija, institucija i privrednih subjekata, i njihovo udruživanje na nivou klastera, doneće rezultate na dugoročnom nivou – ocenio je osnivač i direktor Webiz konferencije i predsednik Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera Vladimir Kovač.

    Kovač ističe da su osnivači klastera sebi zacrtali jasan cilj – da Zrenjanin na IT mapi Srbije dovedu do visoke treće – četvrte pozicije, odmah iza Novog Sada i Beograda, koji su prvi prepoznali priliku, ali i imali značajne prednosti kao privredni i univerzitetski centri.

    – Zrenjanin je u ne tako dalekoj istoriji bio privredni gigant i smatramo da je vreme da ga vratimo na mesto koje mu pripada. U ovom trenutku, oko ove ideje okupile su se sve obrazovne institucije Zrenjanina, najveći privrednici, predstavnici lokalne samouprave i poslovnih organizacija. Zadovoljan sam što je i Webiz prepoznat kao događaj koji u velikoj meri doprinosi afirmaciji Zrenjanina kao centra IT industrije – istakao je Kovač.

    On je podsetio da nas u martu naredne godine očekuje jubilarni, peti po redu Webiz, i da su organizatori za ovih pet godina uspeli da od lokalne konferencije naprave jedan od najvećih događaja u regionu, kada je u pitanju IT industrija.

    – U Srbiji smo svakako najveći događaj i ono što je veoma važno, izuzetno smo poštovani i prihvaćeni od kompletne internet zajednice i IT kompanija u Srbiji. S obzirom na to da sam izabran na vrlo odgovornu i istaknutu poziciju predsednika Izvršnog odbora Zrenjaninskog IKT klastera, trudiću se da maksimalno iskoristim iskustvo i kontakte stečene prethodnih pet godina koje sam proveo radeći u ovom sektoru – napomenuo je Kovač.

    Ciljevi su visoko postavljeni i vrlo jasni – bolji obrazovni kadrovi, hiljadu softverskih inženjera do 2020. godine, privredni ambijent koji će privući nove IT kompanije u Zrenjanin, i naravno, da grad na Begeju ostane domaćin najveće IT konferencije u Srbiji, sa ciljem da i Webiz do 2020. preraste u nešto veće, poput festivala digitalnih tehnologija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija