• IDU NA POSAO U SLOVAČKU: Traže se radnici svih struka

    Među putnicima i mladi iz Aradca

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Posao u Slovačkoj sve je interesantniji ne samo Zrenjanincima i Vojvođanima, nego i nezaposlenima u celoj Srbiji. Slovačka je zemlja iz tzv. „istočnog bloka“ koja beleži najveći rast bruto društvenog proizvoda. S druge strane, i slovački radnici traže bolje, pa odlaze na rad u Nemačku ili neke druge zemlje Evropske unije.

    Idu u Slovačku "trbuhom za kruhom" - Bratislava
    Idu u Slovačku „trbuhom za kruhom“ – Bratislava

    Za rad u Slovačkoj traže se radnici svih struka, ali najviše ipak za fizičke poslove, za sezonske – branje jagoda ili jabuka, održavanje voćnjaka, za rad u autoindustriji, zatim zavarivači, ali i oni sa fakultetskom diplomom.

    Iz Aradca odlaze uglavnom mladi. Slovaci u dijaspori imaju tzv. „krajanku“, odnosno ličnu kartu koja im omogućuje da rade 5 godina u Slovačkoj, kažu izvori portala „Zrenjaninski“ u Aradcu.

    – Najviše odlaze da rade sezonske i fizičke poslove. Slovačkoj takvi radnici nedostaju, a plate su mnogo bolje nego kod nas. Za dobijanje državljanstva, međutim, i za mnogo bolje plaćeni posao, potrebno je da boravite u Slovačkoj neprekidno pet godina – kažu meštani Aradca.

    U jednoj od tri agencije koje se bave angažovanjem radnika iz Srbije u Slovačkoj kažu da interesovanja ima i od poslodavaca i od radnika.

    – Najviše se traže radnici u autoindustriji i najviše šaljemo one koji imaju hrvatski ili mađarski pasoš, jer to skraćuje proceduru – kažu u agenciji. – Plate su dobre, poslodavci obezbeđuju smeštaj i hranu. Ipak, možda je najvažnije to što radnici odavde steknu veliko iskustvo i onda, ako imaju dvojno državljanstvo, nastavljaju rad u Nemačkoj, ističu u agenciji i dodaju da godišnje preko njih ode oko 500 radnika.

    U Slovačku je trbuhom za  kruhom, posredstvom jedne agencije, početkom godine krenuo i Nikola. S. Nije Slovak i nema dvojno državljanstvo. Posla ovde nije bilo, pa je prihvatio ponudu jednog preduzeća iz autoindustrije. Obećana plata bila je oko 600 evra, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Prvih par nedelja dogovor je stiktno poštovan, a onda su počele „restrikcije“ i odstupanja od obećanog, ali se Nikola ne oseća prevarenim.

    Posle tri meseca sa nekoliko stotina evra vratio se u Srbiju. „Slovački evri“ pomogli su mu da pokrene sopstveni biznis i dobro mu ide.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 17

    1. objavite i brojeve telefona agencija koje zaposljavaju radnike u Slovacku da i mi iz Sumadije mozemo da odemo da zadadimo pare.MOZE I DIREKTNO NA MOJ MEIL. H V A L A U N A P R E D.

      1. Posao u slovackoj je cista prevara jasam bio i video stase radi mozes da zaradis najvise 500 evra kad odbijes akontacije ostajeti jedva 350 evra toje stvarno bedno, dabi zaradio moras da radis po sesnaest sati i to svakog dana, a to niko jos nije izdrzao. Moj savet izbegavati slovacku jednosu price, a drugoje kad vidis. Tamosu satnice od 6 do11 evra samo sto lopovi agencije ti uzmu pola pa cak i vise, dok je takvih lopova nem nista od zarade.

    2. Slovački evri?…pa sa tim je pokrpio rupe …a ne da pokrene biznis,a u ostalom koji?…šta god da se krene neko te koči…

    3. kako mogu stupiti sa covekom koji je glavni za zaposljavanje u slovackoj ja sam iz zrenjanina ili kome da se obratim

      1. hteo bih da radim uslovackoj. u srbiji nema nista. moj broj telefona je nula sest cetri/pet pet pet cetri nula sest dva. pa neka mi se javi neko ko salje tamo ili neko ko moze da me uputi do pravog coveka. hvala

    4. Largo agencija preko fejsbuka a imate i razne druge oglašivače preko fejsbuka, „posao/poslovi Slovačka“ i slično

    5. dobar dan ! kako bih mogao doci do broja telefona za posao moj kontakt tel. 0616034262

    6. Na facebooku potrazite Zaposljavanje EU. Tamo a i na njihovom sajtu mozete da procitate detaljno uputstvo i sta je sve potrebno za dobijanje slovackih papira.

    7. Ima li neko da radi,radio u Auto.industriji?sa srpskim pasošem.,na duži period sa radnom vizom?gde su najbolji uslovi?hvala 0669661343

    8. Ljudi nemoj te se zajebati i nasesti kao ja i jos moja trojica drugara!Zapamtite dobro agentura MAX…OVO je LOPOVSKA agencija koja radi u dosluhu sa nekim iz vlade pokupice vam pare kao za prevoz a onda ce vas ostaviti u nekom raspalom hostelu dok neresite kako da se sami vratite za Srbiju…I ako ipak odlucite obavezno ponesite neku rezervu novca jer vas tamo niko nece ni pogledati!!!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija