Ekonomija YSLAJDER

GREJANJE NA BIOGAS DUPLO JEFTINIJE OD PLINA

Biogasno postrojenje u Botošu

ZRENJANIN – Za dve godine Botošani bi mogli da se greju ekološkim gorivom – biogasom. Tu pogodnost mogli bi da imaju zato što se u blizini sela nalazi bioenergana, koja trenutno toplotnu energiju ispušta u vazduh.

 

udruzenje-biogas
Stanovnici Botoša na prezentaciji

 

Prezentaciju projekta Botošani su mogli da vide pre nekoliko dana. Bioenergana trenutno proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora a toplotna je neiskorišćena, kaže za portal zrenjaninski.com Branislav Pomoriški, član UO Udruženja „Biogas“.

 

Projektom koji je uradio GIZ predviđeno je da u određenom trenutku, javni objekti u selu počnu da se snabdevaju toplotnom energijom iz bioenergane ali već sada postoji veliko interesovanje i meštana Botoša.

 

To je logično jer bi toplotna energija iz bioenergane bila duplo jeftinija od prirodnog gasa koji sada koriste domaćinstva u selu, kaže Pomoriški i dodaje da su ekološki aspekti grejanja iz obnovljivih izvora neprocenjivi.

 

biogas-botos
Prezentacija projekta

 

Put od bionergane do svake kuće vodi kroz toplovod koji bi trebalo da se izgradi. To je investicija vredna između 300 i 500 000 evra. Ideja je da  udruženje „Biogas“ i gradska uprava Zrenjanina zajednički apliciraju kod različitih fondova za ovu investiciju. Pogotovu imajući u vidu da udruženje i Grad Zrenjanin već imaju potpisano Pismo o namerama.

Podeli članak
sinovoz
FAM