Ekonomija Vesti Zrenjanin

Grad obezbedio pare i raspisao javni poziv za realizaciju stručne prakse

ulice
Foto: Grad Zrenjanin

Grad Zrenjanin je raspisao javni poziv za realizaciju programa stručne prakse u ovoj godini. Javni poziv je otvoren do 29. novembra.

 

Program stručne prakse podrazumeva osposobljavanje nezaposlenih lica za samostalan rad u struci za koju je stečena odgovarajuća kvalifikacija. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Grad Zrenjanin finansira ovaj program najduže godinu dana. Odnosno, do šest meseci za lica sa srednjim obrazovanjem, do devet meseci za one sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem, i do 12 meseci za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

 

Tokom trajanja programa stručne prakse Grad Zrenjanin angažovanim licima na ime novčane pomoći isplaćuje naknadu. Za lica sa srednjim obrazovanjem ona iznosi 19.000 dinara. Za lica sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem je 21.000 dinara. A za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem 25.000 dinara na mesečnom nivou.

 

Ko sve može učestvovati u programu stručne prakse

 

Pravo učešća u realizaciji programa stručne prakse mogu ostvariti poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru, sa stoprocentnim udelom privatnog kapitala u vlasničkoj strukturi. Mogu učestvovati i poslodavci koji pripadaju javnom sektoru, ali ne mogu preći 30 odsto ukupno planiranog broja lica za uključivanje u program. Javni poziv se odnosi i na udruženja koja imaju status pravnog lica bez vremenskog ograničenja, odnosno koja su upisana u registar koji vodi Agencija za privredne registre.

 

Jedan od uslova koje poslodavac mora da ispuni jeste da osposobi nezaposleno lice koje se vodi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a koje nema radnog iskustva u struci ili nema dovoljno radnog iskustva za sticanje uslova za polaganje stručnog ili pripravničkog ispita.

 

Pročitajte još: Aktuelni oglasi za posao u Zrenjaninu, Novom Bečeju i Sečnju

 

Poslodavac koji ima do pet zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi jedno nezaposleno lice. Poslodavac koji ima od šest do 14 zaposlenih ima pravo da u program stručne prakse uključi najviše dva nezaposlena, a poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20 odsto ukupnog broja zaposlenih.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM