• FIRME U STEČAJU DUGUJU ZA POREZ SKORO ČETIRI MILIJARDE!

    ZRENJANIN – Oko četiri milijarde dinara srednjobanatska preduzeća u stečaju duguju državi Srbiji na ime neplaćenog poreza, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Poreska uprava Srbije.     Najveći poreski dužnik iz srednjeg Banata je kompanija za proizvodnju mesa „Agroživ“ iz Žitišta, od koje poreznici potražuju oko 736 miliona dinara. Među dužnicima su još dva preduzeća […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    FIRME U STEČAJU DUGUJU ZA POREZ SKORO ČETIRI MILIJARDE!

    ZRENJANIN – Oko četiri milijarde dinara srednjobanatska preduzeća u stečaju duguju državi Srbiji na ime neplaćenog poreza, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila Poreska uprava Srbije.

     

    agroživ
    Najveći poreski dužnik iz ovog regiona je kompanija „Agroživ“

     

    Najveći poreski dužnik iz srednjeg Banata je kompanija za proizvodnju mesa „Agroživ“ iz Žitišta, od koje poreznici potražuju oko 736 miliona dinara. Među dužnicima su još dva preduzeća koja su svojevremeno poslovala u okviru žitištanskog „Agroživa“, a to su „Agroživ Juko“, koji za poreze duguje 78 miliona dinara, kao i Holding kompanija „Juko“ DP, sa dugom za porez u visini od 22 miliona dinara.

     

    Drugi najveći poreski dužnik iz srednjobanatskog regiona, u kojem se vodi stečajni postupak, jeste Trgovinsko preduzeće „Banat“. Nekada jedan od najvećih trgovinskih giganata u ovom delu Vojvodine državi na ime poreza duguje blizu 639 miliona dinara, a na trećem mestu se nalazi putarsko preduzeće „Vojvodinaput“, sa dugom od 568 miliona dinara.

     

    Akcionarsko društvo za montažne radove „Naftagas montaža“ iz Zrenjanina za poreze duguje 420 miliona, Fabrika čarapa „Udarnik“ 356 miliona, a Fabrika lekova „Jugoremedija“ 263 miliona dinara. Šansu da se naplati u slučaju zrenjaninske farmaceutske kompanije država će imati već u ponedeljak, 19. februara, za kada je stečajni upravnik Radovan Savić zakazao prodaju „Jugoremedije“, kao pravnog lica, i to po ceni od blizu 3,9 milijardi dinara, na koliko je procenjena vrednost fabrike. Poslednji pokušaj prodaje fabrike u oktobru nije uspeo zbog primedbi Odbora poverilaca, a veliko je pitanje da li će i ovog puta „Jugoremedija“ naći kupca, a država uspeti da namiri svoja potraživanja.

     

    Već davno zaboravljena fabrika šećera, u kojoj i dalje traje stečajni postupak, poreznicima duguje 219 miliona dinara, a nekada najveća skrobara na Balkanu IPOK, na dan 31. decembar 2017. godine, duguje 214 miliona dinara.

     

    Od preduzeća „Minel Fepo“ iz Zrenjanina država potražuje 79 miliona dinara na ime poreza, od „Autobanata“ 75 miliona, od sečanjskog „Transpetrola“ 59 miliona, Zrenjaninske industrije piva 58 miliona, a Akcionarskog društva za promet metalom i elektrotehničkom robom „Gvožđar“ 50 miliona dinara. Poreska uprava Srbije u slučaju „Gvožđara“ možda i najduže čeka da naplati dug, s obzirom na to da je reč o jednom od najdužih stečajnih postupaka, koji je pokrenut još 5. juna daleke 2007. godine. Od tada je rasprodato mnoštvo lokala u gradu i okolnim selima, koji su bili u vlasništvu ove nekada uspešne firme. Međutim, ostalo je još da se proda upravna zgrada, u centralnoj gradskoj ulici, posle čega bi i definitivno bila stavljena tačka na priču o „Gvožđaru“. Stečajni upravnik Milan Nićetin je potvrdio za portal zrenjaninski.com da je januarski pokušaj prodaje ove zgrade propao, tako da će poverioci još morati da pričekaju na svoj novac.

     

    Naposletku, među poreskim dužnicima iz srednjeg Banata nalaze se i „Pro – bekom“, sa dugom od 44 miliona dinara, „Biser“ iz Kumana, koji duguje 38 miliona, i Hemijska industrija „Luxol“, od koje Poreska uprava potražuje 36 miliona dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]