• FIRMA „VOJVODINAPUT“ PONOVO PRED STEČAJEM

    ZRENJANIN – Sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Aleksandar Stoiljkovski zakazao je za petak, 1. decembar, pripremno ročište na kojem će se odlučivati o zahtevu Sbrebanke da se u zrenjaninskom preduzeću „Vojvodinaput“ uvede stečaj.     Dok se ročište ne održi, sudija Stoiljkovski je naložio zabranu raspolaganja imovinom. Pod uslovom da je od te imovine išta i […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    FIRMA „VOJVODINAPUT“ PONOVO PRED STEČAJEM

    ZRENJANIN – Sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Aleksandar Stoiljkovski zakazao je za petak, 1. decembar, pripremno ročište na kojem će se odlučivati o zahtevu Sbrebanke da se u zrenjaninskom preduzeću „Vojvodinaput“ uvede stečaj.

     

     

    Dok se ročište ne održi, sudija Stoiljkovski je naložio zabranu raspolaganja imovinom. Pod uslovom da je od te imovine išta i ostalo, s obzirom na to da je kroz izvršne postupke godinama unazad prodavano sve što je moglo da nađe kupca.

     

    A priča o „Vojvodinaputu“, koja se godinama protezala, slika je i prilika stečaja na srpski način – loše privatizacije, blokade računa, štrajkova radnika i na kraju totalnog kraha. Biznismen Dušan Borovica je treći po redu gazda „Vojvodinaputa“ u poslednjih nekoliko godina.

     

    Firma koja vodi računa o izgradnji i održavanju banatskih i ostalih drumova privatizovana je krajem 2005. godine. Na aukciji u Novom Sadu tada je 70 odsto društvenog kapitala kupio konzorcijum Milomira Joksimovića – Miše Omege.  Joksimović je kasnije, na u javnosti nedokučen način, brigu o zrenjaninskim putarima prepustio Bojanu Stanivukoviću i biznismenima, vlasnicima i menadžerima, čije su firme činile „Dunav grupu“. Naposletku, preduzeće je preuzeo Borovica, navodno ne znajući u kakvom se stanju nalazi, i to „u paketu“ sa svim firmama koje su činile „Dunav grupu“.

     

    Problemi su počeli ubrzo nakon toga i samo su se produžavali – u oktobru 2012. uhapšeni su direktori „Vojvodinaputa“ i Borovica, u januaru 2013. je uveden stečaj prvi put, onda je podnet plan reorganizacije, pa su usledile dopune i ispravke tog plana, a u međuvremenu se, zahvaljujući privatnim tužbama poverilaca, imovina rasprodavala. Da bi se izbeglo bankrotstvo, samo preduzeće je podnelo plan reorganizacije koji je posle mnogo natezanja, na jedvite jade, usvojen krajem 2013. godine. Po tom planu, dugovi prema poveriocima trebalo je da se namire u roku od deset godina. Ali, kao što je već tada bilo jasno, plan je bio potpuno nerealan i to se pokazalo kao tačno već za dve godine. Onda se izmenama i dopunama pokušalo spasiti što se spasti moglo.

     

    Za to vreme je većina od preko 300 radnika stupila u generalni štrajk a ključni razlozi za ovako radikalan bunt bili su kašnjenje plata i neisplaćeni prekovremeni rad. Menadžment je tada uveravao da situacija u ovoj putarskoj firmi nije dramatična i da je takvo stanje posledica ranijih zaduživanja kod poslovnih banaka.

     

    I, evo nas na kraju 2017. godine. Na kraju godine, ali na na početku nove epizode u seriji zvanoj „Vojvodinaput“. Sberbanka traži uvođenje stečaja, a 1. decembra će se utvrditi ima li elemenata za tako nešto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]