• DVORAC UKLET ZA INVESTITORE: Stari zakupac otišao pre vremena, traži se drugi

    Opština raspisala javni oglas

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    SRPSKA CRNJA – Opština Nova Crnja raspisala je javni oglas za prikupljanje pismenih ponuda za davanje u zakup Dvorca Nojhauzen u Srpskoj Crnji, na samoj granici sa Rumunijom.

    dvorac_nojhauzen

    Opština, inače vlasnik ovog velelepnog objekta, osim dvorca, koji se prostire na površini od 6 ari i 20 kvadratnih metara, u zakup izdaje i pomoćnu zgradu, ukupne površine 4 ara i 66 kvadrata. Početni iznos zakupa iznosi 5.000 evra na godišnjem nivou, a zakupnina se, kako je propisano javnim pozivom, plaća unapred za narednu godinu. Pokretne stvari nisu predmet zakupa, ali objekat nije ispražnjen. Oglas je otvoren do 1. aprila, do kada traje prikupljanje pismenih ponuda.

    Pojedince je iznenadila ova vest, s obzirom na to da se u javnosti svojevremeno govorilo da je Dvorac Nojhauzen, još 2010. na period od deset godina zakupio hrvatski preduzetnik i strastveni lovac Radovan Tumpa, koji je u renoviranje i opremanje objekta uložio pozamašnu sumu novca. S obzirom na to da desetogodišnji period zakupa još nije istekao, postavlja se pitanje zašto novocrnjanska opština ponovo oglašava izdavanje u zakup ovog ugostiteljskog objekta.

    – Tačno je da je taj ugovor važio na period od deset godina, ali je raskinut krajem 2015. iz određenih razloga – kratko je za portal „Zrenjaninski“ prokomentarisala zamenica načelnika Opštinske uprave Radmila Stanković.

    dvorac_nojhauzen

    Iako nije precizirala koji su to „određeni razlozi“ u pitanju, bolji poznavaoci prilika objašnjavaju da je Tumpa ubrzo nakon što je, po sopstvenom priznanju, u adaptaciju objekta uložio 650.000 evra shvatio da je u pitanju promašena investicija. Nije se, naime, ispunila njegova želja da od dvorca stvori luksuzni turističko – ugostiteljski i poslovni objekat otvorenog tipa za nešto zahtevniju klijentelu, ali i za lovce, kojima i sam pripada.

    – Nažalost, prvobitna ideja se izjalovila, jer je lovaca sve manje, srazmerno stanju u društvu i teškoj ekonomskoj situaciji. Ali, osim međunarodne kategorije lovaca, naša ciljna grupa su i lokalno stanovništvo i poslovni ljudi iz bližeg i daljeg okruženja. Takođe, ideja nam je bila da se ovde vikendom okupljaju porodice – svojevremeno je govorio Tumpa, kome je veoma brzo postalo jasno da broj gostiju neće biti ni približan očekivanom.

    Dvorac Nojhauzen sagradio je 1943. godine, po ugledu na austrijske letnjikovce, nemački general Franc Nojhauzen, koji je u to vreme gospodario banatskom ravnicom i delom Rumunije. Dve godine su ga gradili nemački arhitekti i inženjeri, no, čim su ga sagradili, usledila je velika protivofanziva Rusa sa istoka, stigli su i partizani, pa je napušten i pre nego što je useljen. Posle rata je nacionalizovan i predat na upravljanje zemljoradničkoj zadruzi, kasnije poljoprivrednom kombinatu “Jakšićevo”, pa je u prvim poratnim godinama služio kao magacin gde su skladišteni poljoprivredni proizvodi. Tek 1982. godine dvorac je pretvoren u motel.

    Dvorac se nalazi na udaljenosti od 125 kilometara severoistočno od Beograda, i svega 100 metara od granice sa Evropskom unijom, na putu za Temišvar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija