Ekonomija YSLAJDER

DRŽAVA OSTALA KRATKIH RUKAVA U SLUČAJU “BISERA”

biser kumane

KUMANE – Stečaj, odnosno bankrotstvo u fabrici proizvoda kućne hemije “Biser” iz Kumana najbolji je primer kako kratkih rukava na kraju priče ostanu radnici i – država.

 

biser kumane

 

Konačna lista prijavljenih i priznatih potraživanja u ovom, nekada uglednom seoskom preduzeću, stvarno je “biser”. Ukupno su prijavljena skoro 62 miliona dinara potraživanja različitih pravnih i fizičkih lica, a priznato je jedva 1,3 miliona.

 

Jedan od najvećih poverilaca u slučaju “Bisera” je Poreska uprava – filijala Bečej. Ona je prijavila potraživanje od 37,2 miliona dinara. Pretpostavka je da je to neplaćeni porez od ko zna koliko godina, sa sve kamatom. Zbog zastarelosti, Poreskoj upravi nije priznat ni jedan jedini dinar.

 

Slično je i sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, koji je ostao kratak za 130.000 dinara. Razlog je, takođe, zastarelost, baš kao i u slučaju Beogradske berza koja je prijavila dug od 87.000 dinara.

 

Javno komunalno preduzeće “Komunalac” iz Novog Bečeja prijavilo je 811.000 dinara, a dobilo je ništa. I u ovom slučaja dug nije priznat zbog zastarelosti.

 

Za probleme u “Biseru” iz Kumana zna se još od 2000. godine. Problemi su se uvećali posle privatizacije, odnosno stečaja sa unapred pripremljenim planom reorganizacije.

 

Postavlja se pitanje šta su radile budžetska preduzeća i uprave za sve to vreme, pa dočekali da im sud zbog zastarelosti ospori sva potraživanja.

Podeli članak
sinovoz
FAM