Ekonomija YSLAJDER

“DON DON” IMA NAMERU DA ŠIRI PROIZVODNJU U ZRENJANINU

ZRENJANIN – Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, danas je posetio kompaniju “Don Don” koja u gradu na obalama Begeja posluje u zakupljenim pogonima nekadašnjeg “Žitoprodukta”. U fabrici trenutno radi dve stotine radnika, a “Don Don” hlebom snabdeva 60 posto tržišta u Zrenjaninu.

 

don-don

 

– Ovde se odvija zaokružen proces, od prijema žita i mlevenja, do pečenja i rezanja hleba. Raduju nas ambicije menadžmenta da se proširuju kapaciteti i proizvodnja, da se proces osavremeni, uprkos svim administrativnim preprekama koje idu uz stečaj, u kojem se prethodni “Žitoprodukt” nalazi. Mi ćemo se truditi da im pomognemo da uspešno nastave proizvodnju – naglasio je gradonačelnik Janjić.

 

O aktuelnom poslovanju i radu u proteklih sedam godina, koliko je “Don Don” u Zrenjaninu, govorio je direktor kompanije “Don Don Srbija” Aleš Mozetič.

 

– Od početnih 10.000 jedinica hleba, za ovo vreme koliko smo u Zrenjaninu, došli smo do brojke od 50.000, ali naši razvojni planovi su još ambiciozniji. Važno je i poslovanje mlina, koji je u sistemu, za koji otkupljujemo 70.000 tona pšenice iz ovih krajeva. Mi iz zrenjaninske pekare, jer smo nacionalni lanac pekara, pokrivamo Zrenjanin, Kikindu, Novi Sad i njihova šira područja – naglasio je Mozetič, uz napomenu da je najveći udeo potrošača ipak u Zrenjaninu.

 

don-don

 

On je istakao dobru saradnju sa primarnim proizvođačima iz srednjeg Banata, kao i to da kompanija stimuliše proizvođače da seju kvalitetnije sorte pšenice.

 

– Sada po razdvajanju pšenice po kvalitetu naravno da ćemo bolje plaćati kvalitetnije sorte. Mi i  inače, iz godine u godinu, radimo sa sve kvalitetnijom pšenicom. U firmi radi oko 200 ljudi, 80 u pekari, 50 u silosu i mlinu, a ostatak u spoljnim, distribucijskim i komercijalnim delatnostima – precizirao je Mozetič.

 

don-don

 

On je podsetio da je “Don Don” prve četiri godine zakupa bio samo u pekari i mlinu, a onda je počeo da koristi i silose.

 

– To je i prirodno jer je kombinat tako bio i uređen, imao je sve, od prijema pšenice, čuvanja i mlevenja, do finalizacije – zaključio je Mozetič i najavio dalji razvoj i širenje proizvodne palete, pri čemu su status zakupca i stečajni postupak najveća prepreka za još veća ulaganja i strateške investicije.

 

– Svi se nadamo da će se to razrešiti da bismo mogli da uđemo u ozbiljnije investicije, na duge staze – kaže čelnik kompanije “Don Don” u Srbiji.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM