• Dodatno proširenje Slobodne zone, „Novares“ planira nastavak investiranja

    Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su na poslednjoj sednici, većinom glasova, usvojili Predlog Zaključka o davanju mišljenja o opravdanosti proširenja Slobodne zone Zrenjanin, posle čega će ona biti proširena na lokaciji poslovne zone „Istok“, koja se nalazi na izlazu iz grada, u smeru Sečnja i Vršca. U toj zoni posluje francuska kompanija „Novares“, proizvođač plastičnih delova […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dodatno proširenje Slobodne zone, „Novares“ planira nastavak investiranja

    Odbornici Skupštine grada Zrenjanina su na poslednjoj sednici, većinom glasova, usvojili Predlog Zaključka o davanju mišljenja o opravdanosti proširenja Slobodne zone Zrenjanin, posle čega će ona biti proširena na lokaciji poslovne zone „Istok“, koja se nalazi na izlazu iz grada, u smeru Sečnja i Vršca. U toj zoni posluje francuska kompanija „Novares“, proizvođač plastičnih delova enterijera za potrebe automobilske industrije.

     

    Proširenje Slobodne zone, kako je navedeno u zaključku, usledilo je zbog namere inostranog investitora da dalje ulaže u razvoj poslovnog prostora na površini od 2,3 hektara. Ovim će ukupna površina Slobodne zone u Zrenjaninu premašiti stotinu hektara, a pozitivni neto devizni efekti od nje, samo u prošloj godini, bili su veći od deset miliona evra.

     

    Pogon „Novaresa“ u Zrenjaninu zapošljava oko 170 radnika. Najznačajniji kupci kompanije su „FCA Srbija“,  Suzukujeva fabrika u Mađarskoj, pogoni francuske grupacije PSA u Slovačkoj i Iranu, rumunska „Dačija – Reno“ i pogon „Jaguar – Land rover“ u Austriji.

     

    „Novares“, inače, i dalje namerava da proširuje svoju proizvodnju i ulaže u nove objekte, mašine i opremu, te da povećava broj zaposlenih. U narednom periodu, ulaganja u novu proizvodnju trebalo bi da iznose dodatnih šest miliona evra, od čega 2,2 miliona u građevinske objekte, a 3,3 miliona evra u nove mašine i opremu. U naredne dve godine očekuje se dalje povećanje broja zaposlenih. Planirano je povećanje zaposlenosti sa sadašnjih 177 radnika za dodatnih 25 do kraja 2019. godine, a određeni broj radnika bio bi angažovan i nakon dodatnog investiranja. Tako bi u „Novaresu“ ukupno do kraja 2020. godine bilo zaposleno 280 radnika.

     

    Slobodna zona Zrenjanin osnovana je pre trinaest godina u Cvetnoj ulici, na površini nešto većoj od šest hektara. Zbog skučenosti prostora u okviru postojeće lokacije Slobodne zone, Grad Zrenjanin i privreda su 2012. iskazale interes da se ona proširi na još dve lokacije – industrijsku zonu „Jugoistok“, pogodnu za grinfild investicije, čime se otvorila mogućnost za privlačenje većeg broja velikih ulagača da organizuju svoju proizvodnju u okviru Slobodne zone Zrenjanin, kao i na deo industrijske zone „Bagljaš“, na kojoj je svoje poslovanje i sve veći obim proizvodnje i zapošljavanja uspostavila nemačka kompanija „Drekslmajer“. Ukupna površina proširenja Slobodne zone Zrenjanin iznosila je dodatnih 91 hektar, a Vlada Republike Srbije odobrila je to proširenje u aprilu 2012. godine.

     

    Ovdašnja Slobodna zona, inače, u početku je, sa samo jednim proizvodnim korisnikom, beležila skromne rezultate od oko 100 zaposlenih i godišnjim izvozom od približno sedam miliona evra. Rezultat proširenja je trenutnih 6.100 zaposlenih kod osam, uglavnom proizvodnih korisnika, s ostvarenom proizvodnjom u 2017. godini u visini od 124 miliona evra.

     

    Broj zaposlenih u u Slobodnoj zoni Zrenjanin predstavlja više od 18 odsto ukupnog broja radnika u gradu, a vrednost ostvarenog izvoza iz ove zone čini oko 40 odsto ukupnog izvoza sa područja Zrenjanina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija