• Deficit našeg regiona u razmeni

    Uz pad industrijske proizvodnje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Posle nekoliko godina u kojima je spoljnotrgovinska razmena bila u plusu, u prva tri meseca ove godine srednjobanatski region zabeležio je deficit od oko 15 miliona evra.

    Centar 2

    Privreda srednjobanatskog regiona najviše uvozi repromaterijal a izvozi poljoprivredne proizvode, kukuruz i pšenicu, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Zrenjanin.

    Najveći neto izvoznici u prva tri meseca bili su „Proizvodnja Mile Dragić”, „Raca doo” i „Modital” a najveći neto uvoznici „Mekaplast”, „Šinvoz” i „Dijamant agrar”.

    Loš pokazatelj privrede u regionu je i pad industrijske proizvodnje u periodu od januara do marta za 6,8 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine, objavila je zrenjaninska Regionalna privredna komora.
    Posmatrano samo za mart ove godine industrijska proizvodnja u regionu manja je za devet odsto od ostvarenog nivoa u martu prošle godine. Kako se objašnjava, u strukturi ukupne industrijske proizvodnje srednjobanatskog regiona, prerađivačka industrija je zastupljena sa 87 odsto, dok se 13 odsto odnosi na proizvodnju energije.
    Zabrinjavajuća činjenica je da se negativni trend kretanja industrijske proizvodnje u regionu nastavio u trećem mesecu tekuće godine, i posebno što je pad znatno veći od ostvarenog nivoa u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]