• Čeka nas još jedna velika kineska investicija vredna 100 miliona evra!

    Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang boravio je u subotu u radnoj poseti Zrenjaninu. Prijemu u Gradskoj kući, koji je upriličio gradonačelnik Čedomir Janjić, prisustvovali su i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, načelnik Оdeljenja za privredu Gradske uprave Goran Kravarušić i šef Odseka za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Jovan Vukanović.   Na početku posete upriličen je radni […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Čeka nas još jedna velika kineska investicija vredna 100 miliona evra!

    Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang boravio je u subotu u radnoj poseti Zrenjaninu. Prijemu u Gradskoj kući, koji je upriličio gradonačelnik Čedomir Janjić, prisustvovali su i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, načelnik Оdeljenja za privredu Gradske uprave Goran Kravarušić i šef Odseka za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Jovan Vukanović.

     

    Na početku posete upriličen je radni sastanak, a potom su gosti obišli industrijsku zonu „Jugoistok – Ečka“, u kojoj će biti realizovana najveća direktna strana investicija u Srbiji, fabrika za proizvodnju pneumatika kineske kompanije „Šandong Linglong“ Dolazak te investicije vredne skoro milijardu dolara, kako se i očekivalo, povukao je i čitav niz novih privrednih aktivnosti i nastavak saradnje na relaciji između Kine, Srbije i Zrenjanina, pa je tako ambasador Mančang došao u posetu gradu na obalama Begeja s osnovnim ciljem da se informiše o toku investicije i šta je do sada preduzeto u okviru priprema za otvaranje gradilišta, koje je najavljeno za proleće naredne godine.

     

    Ambasadoru Mančangu je predočeno šta je Grad Zrenjanin operativno i administrativno učinio u prethodnom periodu u fazi priprema i šta od aktivnosti predstoji tokom narednih meseci, a bilo je reči i o drugoj velikoj investiciji iz Kine, izgradnji pogona za proizvodnju cink-oksida, vrednosti 100 miliona evra, koja bi takođe trebalo da se realizuje u okviru zone „Jugoistok“.

     

    Podsetimo, sporazum o izgradnji proizvodnih pogona fabrike „Šandong Linglong“ nedavno su potpisali ministar privrede Goran Knežević i predsedavajući i izvršni direktor te kompanije Feng Vang, posle čega je potpisan i ugovor. Ovom događaju u Zrenjaninu prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je ocenio da izgradnja ove fabrike predstavlja novi početak za Zrenjanin i da je to pokazatelj napretka i ekonomskog razvoja naše zemlje.

     

    Izvršni direktor kompanije „Šandong Linglong“ Feng Vang izjavio je da će planirani prihod od poslovanja buduće fabrike godišnje iznositi 600 miliona evra, da će zaposliti 1.200 radnika, te istakao uverenje da će njihovo poslovanje dati doprinos razvoju srpske privrede i, kako je ocenio, već dobrih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Kine.

     

    Pregovori na najvišem državnom nivou o ovoj investiciji trajali su godinu dana, a Zrenjanin je bio jedan od favorita za odabir lokacije, jer je bez poteškoća mogao da obezbedi zahtevanih 136 hektara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni „Jugoistok“,  i to na celovitoj i infrastrukturno opremljenoj parceli, na potezu između trase obilaznice i aerodroma Ečka.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija

    Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

    Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]