• BRODOGRADILIŠTE PONOVO RADI: Porinuće jednog od najvećih ribarskih brodova

    Plovilo putuje u Norvešku

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    BRODOGRADILIŠTE PONOVO RADI: Porinuće jednog od najvećih ribarskih brodova

    PERLEZ – U perleskom brodogradilištu „Šipjard Bomeks 4M“ sutra će biti organizovana svečanost povodom porinuća ribarskog broda, koji je u Srbiji građen za kupca iz Norveške.

    brodogradiliste-bomeks

    Fabrika koja se pre nekoliko godina našla u ozbiljnim poslovnim problemima, a čiji se pogoni nalaze nadomak Zrenjanina, saopštila je da je u teškim vremenima uspela da završi jedan od najvećih ribarskih brodova ikada izgrađenih u nekom srpskom brodogradilištu. Očekuje se da će svečanosti prisustvovati predstavnici Vlade Srbije i Grada Zrenjanina, kao i poslovni partneri iz Norveške.

    – Brod je dugačak 70, širok 12, a visok šest metara. U pitanju je ribarski brod za prenos žive ribe, konkretno lososa, pošto norveški kupac ima farmu te vrste ribe – objašnjava za portal „Zrenjaninski“ zastupnik većinskog vlasnika u „Šipjard Bomeksu 4M“ Dragomir Subić.

    Po njegovim rečima, izgradnja broda je počela još 2012. godine, i to za potrebe drugog kupca, koji je u međuvremenu raskinuo ugovor. Kasnije je saradnja uspostavljena sa norveškim partnerom, a od prošle godine je nastavljena gradnja plovila, uz određene izmene koje su bile neophodne.

    – Naše preduzeće je obezbedilo glavnu logistiku, odnosno inženjere, dok su kooperantske firme bile angažovane na samoj gradnji, uređenju i farbanju broda. Plovilo će u četvrtak svečano biti porinuto u reku Begej, a onda će nekoliko dana trajati pripreme i testovi pred dug put koji ga očekuje do krajnjeg odredišta. Brod će ići Begejom, preko Tise, Dunava, Crnog i Sredozemnog mora, do Atlantskog okeana – ističe Subić.

    Na pitanje da li je ovo porinuće nagoveštaj boljih dana za brodogradilište u Perlezu, Subić odgovara da je fabrika imala finansijskih i problema oko usvajajnja unapred pripremljenog plana reorganizacije. Sada traju pregovori sa strateškim partnerom i njegov dolazak je, po rečima Subića, jedini način da se firma izvuče iz dubioze.

    – Očekujemo da tokom aprila konkretizujemo razgovore. Ovaj partner ima i tržište i finansije, što je veoma značajno za ovu granu privrede – naglašava Subić i dodaje da do sada brodogradilište nije imalo nikakvu pomoć države, bez koje je, što je svojevremeno tvrdio i vlasnik predzeća, veoma teško pozitivno poslovati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija