• Blokirano preko 17 odsto računa

    Visoka nelikvidnost privrede

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Nelikvidnost privrede Srednjebanatskog regiona posmatrano kroz blokadu tekućih računa privrednih subjekata je izuzetno visoka, ocenio je danas potpredsednik zrenjaninske Regionalne privredne komore Momčilo Nikolić.

    Plata kriza ekonomija privreda
    Nikolić je, u analizi likvidnosti privrede Srednjebanatskog regiona, istakao da je, od 5.294 ukupno registrovanih računa preduzeća i preduzetnika, prema podacima Narodne banke Srbije, na dan 31. marta, bilo blokirano 930 računa ili 17,6 odsto.

    Ukupan iznos blokade navedenih privrednih subjekata, dodao je, bio je 10.478 miliona dinara. Nikolić je naveo i da, u poređenju sa stanjem likvidnosti privrede na kraju prošle godine, može se zaključiti da je broj blokiranih računa povećan za 16 odsto, dok se iznos blokade enormno povećao i to za 69,6 odsto.

    Statistika je pokazala i da, od navedenog broja blokiranih računa do godinu dana neprekidno je nelikvidno 362 računa, dok se godinu dana i duže u blokadi nalazi 568 računa privrednih subjekata. Prema rečima potpredsednika zrenjaninske Regionalne privredne komore, broj blokiranih računa privrednih društava na kraju prvog kvartala ove godine, u odnosu na kraj prošle, veći je za 6,3 odsto , dok se iznos blokade povećao za 10,5 odsto.

    Za razliku od privrednih društava, upozorio je, stanje likvidnosti kod preduzetnika u prvom  kvartalu ove godine se značajnije pogoršalo, jer je broj blokiranih računa preduzetnika povećan za 8,1 odsto, dok je iznos blokade porastao za 3,2 odsto.

    Najveći broj blokiranih računa u srednjebanatskoj privredi nalazi se u Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija