• Biznis platforma „Moje fakture“ upravo je postala bolja! (Video)

    Biznis platforma MOJE FAKTURE sa zadovoljstvom obaveštava svoje korisnike da je zaživeo novi, dugo očekivani modul – IZVODI.   Ova poslovna platforma je upravo postala drastično bolja i njeni tvorci veruju da će u mnogome pomoći vašem poslovanju. Da pređemo na stvar.   Šta je sve podržano u okviru modula Izvodi?   – Importovanje izvoda iz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Biznis platforma „Moje fakture“ upravo je postala bolja! (Video)

    Biznis platforma MOJE FAKTURE sa zadovoljstvom obaveštava svoje korisnike da je zaživeo novi, dugo očekivani modul – IZVODI.

     

    Ova poslovna platforma je upravo postala drastično bolja i njeni tvorci veruju da će u mnogome pomoći vašem poslovanju. Da pređemo na stvar.

     

    Šta je sve podržano u okviru modula Izvodi?

     

    – Importovanje izvoda iz banke (u XML formatu).

     

    – Modul Izvodi će automatski prepoznati i povezati račune, predračune i uplate na osnovu poziva na broj.

     

    – Izdavanje avansnih računa direktno sa pregleda izvoda.

     

    – Izdavanje računa direktno sa pregleda izvoda.

     

    – Evidentiranje uplate za postojeći račun direktno sa pregleda izvoda.

     

    – Pravljenje računa od predračuna direktno sa pregleda izvoda

     

    – Obrada uplata koje ne zahtevaju izdavanje računa (transfer u okviru istog pravnog lica i sl.)

     

    – Klasifikacija isplate na osnovu budžetskih kategorija.

     

    – Uvid na jednom mestu u sve uplate koje nisu povezane sa računima.

     

    Pripremili smo detaljan video tutorijal koji objašnjava sve moguće akcije u okviru modula. Lako štivo uz jutarnju kaficu. Naravno, ukoliko postoje dodatna pitanja tu je i baza znanja sa još tutorijala na temu izvoda, a tu je i tehnička podrška.

     

    Pogledajte detaljan video tutorijal o modulu izvodi:

     

     

    Novi grafikoni za najvažnije indikatore poslovanja:

     

    Pored funkcija u okviru modula Izvodi promenjeni su i grafikoni koji se nalaze na Dashboard, tj. početnoj stranici.

     

    „Slušajući mnogobrojne komentare i sugestije na ovu temu napravili smo potpuno nove grafikone koji sada pokazuju mnogo bitnije informacije o vašem poslovanju“, poručuju sa platfirme „Moje fakture“.

     

    Novi grafikoni su:

     

    1. Analiza prometa i naplate u prethodnih 12 meseci – grafikon koji pokazuje zbir i trend prometa i naplate, po mesecima.

     

    2. Analiza prometa i naplate u trenutnom mesecu – grafikon koji uporedo pokazuje promet i naplatu na dnevnom nivou, za svaki dan trenutnog meseca.

     

    3. Analiza i trend rasta broja korisnika u prethodnih 12 meseci – grafikon koji pokazuje generalni trend promene u broju korisnika kao i broj novih korisnika akviziranih u zadatom mesecu. Ovi podaci se prikazuju za prethodnih 12 meseci poslovanja.

     

    4. Otvorene ponude – grafikon koji zbirno po danima za trenutni mesec prikazuje sve predračune koji još uvek čekaju uplatu.

     

    5. Iskorišćenost budžeta – grafikon koji na osnovu budžeta koji ste definisali i isplata sa izvoda prikazuje kolika je potrošnja za svaku definisanu budžetsku kategoriju u trenutnom mesecu. Veoma, veoma koristan grafikon koji u realnom vremenu pokazuje na šta i koliko novaca trošite.

     

    Pogledajte video:

     

     

    Često postavljana pitanja:

     

    Moje fakture se nadaju da će Vas nove funkcije ovog servisa obradovati bar upola koliko se one raduju što su konačno dostupne za sve korisnike. S druge strane, stvar je nova i sigurni smo da će biti dosta pitanja i sugestija i tvorci platforme jedva čekaju da ih čuju.

     

    Za početak, verujemo da je ovih nekoliko odgovora bitno da unapred podelimo sa Vama:

     

    1. Ne mogu da importujem izvod koji sam dobio od banke, zašto i šta sad?

     

    U našoj zemlji ima mnogo banaka i ne koriste sve iste eBanking sisteme. Trenutno podržavamo rad sa bankama koje vam pružaju mogućnost da iz eBankinga eksportujete izvod u XML formatu. Ukoliko ne znate kako to da uradite ili niste sigurni da li vam banka uopšte pruža tu mogućnost – najbolje je da pozovete banku i pitate ih kako to da uradite.

     

    „Ukoliko ste uspeli da eksportujete izvod ali import ne prolazi kontaktirajte našu tehničku podršku i pošaljite nam primer izvoda koji pokušavate da importujete, a mi ćemo utvrditi u čemu je problem i dopunitu naš mehanizam za obradu izvoda ukoliko je to potrebno. Trenutno naš modul radi odlično sa svim bankama koje koriste Asseco eBanking softver“, poručuju sa platforme Moje fakture.

     

    2. Bilo bi super da ima i ova funkcija. Šta sad?

     

    Ukoliko imate ideju za neku funkciju unutar modula Izvodi molimo Vas da svoje iskustvo nakon upotrebe modula podelite sa nama, uključujući i Vašu ideju za novu funkciju. Kao i do sada, sa svim prethodnim modulima koje smo uradili – utisci i sugestije korisnika su nam od izuzetnog značaja. Sugestije i smernice korisnika u mnogome utiču na pravac daljeg razvoja cele platforme.

     

    Očekujemo vaše utiske i sugestije. Pišite na info@mojefakture.com ili na help@mojefakture.com

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija