Ekonomija YSLAJDER

BIVŠI RADNICI PROPALE FIRME DOBILI SPOR NA SUDU

Dušan Kokot i Ranko Hrnjaz

ZRENJANIN – Sud je, u pokrenutom postupku za suđenje u razumnom roku, presudio u korist radnika Trgovinskog preduzeća „Banat“, koji su godinama bili uskraćeni za svoja prava i obijali sudske pragove i to je odlična vest za sve koji su u dugim procesima trpeli štetu – saopštio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare, predsednik Nezavisnog udruženja nezaposlenih Vojvodine (NUNV) Ranko Hrnjaz, uz napomenu da je to značajan korak u borbi bivših radnika za svoja prava.

 

radnici
Dušan Kokot i Ranko Hrnjaz

 

Po rečima Hrnjaza, posle te presude bivši zaposleni imaju pravo na potraživanje materijalne i nematerijalne štete koju su pretrpeli, i to je najveći benefit ovakvog razvoja situacije.

 

– Pozivamo sve naše sugrađane, koji su u situaciji da godinama ne mogu da ostvare svoja prava, da dođu u sedište Nezavisnog sindikata javnih službi Vojvodine, u ulici Pupinova 7, radi detaljnijih uputstava – ističe Hrnjaz.

 

On podseća da ovaj sindikat i NUNV godinama biju bitku za ostvarivanje prava bivših radnika propalih firmi, kojih u Zrenjaninu nije mali broj.

 

– Mi smo još 2011. godine nekoliko hiljada tužbi protokolisali Agenciji za privatizaciju, podnosili smo tužbe Ustavnom sudu, ali nikakvih rešenja nije bilo. Na kraju smo našli advokate spremne da se bave ovim problemom i podneli smo tužbe zbog uskraćivanja prava radnicima na suđenje u razumnom roku. Pozitivno je što smo dobili prva rešenja da se tužbe za suđenje u razumnom roku prihvataju, u pitanju je sud u Pančevu, u predmetu Trgovinskog preduzeća „Banat“ – precizira Hrnjaz.

 

On kaže da će svima oštećenima po tom osnovu pripasti naknada nematerijalne štete od 300 do 3.000 evra. Dodaje da se slične sindikalne aktivnosti sprovode, pored Zrenjanina, i u drugim gradovima Srbije.

 

– Prvi koraci su učinjeni, očekujem da će u narednih pet, šest meseci krenuti i prve isplate po ovim tužbama – napominje Hrnjaz.

 

A jedan od zrenjaninskih sindikalnih lidera Dušan Kokot ističe da je ovakvim raspletom završeno 90 posto posla u namirenju prava bivših radnika i da bi ostalo trebalo da se svede na puku proceduru.

Podeli članak

4 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.