Društvo YSLAJDER

ZRENJANINSKI UČENICI NA STUDIJSKOM PUTOVANJU U NEMAČKOJ

ZRENJANIN – Učenici četvrte godine poljoprivrednog i prehrambenog smera Sava Bolorin, Slobodan Vučetić i Nikola Mojsin, predvođeni profesorkom Marijom Damjanović, proveli su sedam dana u Nemačkoj, u okviru studijskog putovanja, organizovanog u saradnji Pokrajinskog sekretarijata za poljopriredu, vodoprivedu i šumarstvo i Kancelarijije za poljoprivredu nemačke savezne države Baden – Virtemberg.

poljprivredna-skola

Ukupno 19 učenika iz 16 škola imalo je priliku da se kroz direktan i aktivan kontakt upozna sa nizom obrazovnih, strukovnih i proizvodno – prerađivačkih institucija u jednoj od najrazvijenijih regija kako u Nemačkoj, tako i u Evropi.

poljprivredna-skola

Tokom studijskog boravka, učesnici iz Vojvodine obišli su Poljoprivredni školski centar u Kupfercelu, gde su u neposrednoj komunikaciji saznali više o obrazovnom sistemu koji se tiče struke, a zatim posetili i kompaniju “Džon Dir” u Majnhajmu, giganta na polju proizvodnje poljoprivrednih mašina. Pored toga, učesnici su imali sastanke u administrativnim centrima Baden – Virtemberga, u sedištu Štutgartskog okruga i u parlamentu te nemačke pokrajine. Studijski boravak u Nemačkoj činile su i posete brojnim poljoprivrednim gazdinstvima – farmama goveda i svinja, organske farme, pogone za proizvodnju i preradu mesa, mleka, sira, vina, kao i prisutvovanje prezentacijama o proizvodnji.

poljprivredna-skola

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković i stručni saradnik Predrag Rajić predstavili su pre nekoliko dana rezultate nedavnog studijskog boravka u Baden – Virtembergu. Zaključeno je da prostora za saradnju ima, kao i to da je jedan od planova da se sledeće godine realizuje uzvratna poseta tokom koje bi učenici poljoprivrednih škola iz Nemačke posetili Vojvodinu i nastavili razmenu znanja i ideja.

poljprivredna-skola

poljprivredna-skola

Podeli članak
sinovoz
FAM