Društvo

ZRENJANINSKI STUDENTI BORAVILI U RUSIJI: NIS-u potrebni inženjeri nafte i gasa

ZRENJANIN – Grupi od 11 studenata zrenjaninskog Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, koji su uz podršku kompanije NIS bili na dvonedeljnoj stručnoj praksi na Uhtinskom državnom tehničkom univerzitetu u Ruskoj federaciji, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio je prijem.

studenti rusija
Studenti su u Uhti boravili na stručnoj praksi, a oni su, inače, prva generacija sa novoakreditovanog smera „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na Tehničkom fakultetu. Osnivanje smera inicirala je kompanija NIS, radi školovanja kadrova za rad u kompaniji, a studije su interdisciplinarnog karaktera i podrazumevaju gostovanje profesora sa univerziteta u Uhti, uz obavljanje studentske stručne prakse u ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi. Treba istaći da je saradnja fakulteta dovela i do bratimljenja gradova Zrenjanina i Uhte.

-Ovo je rezultat saradnje koju smo započeli pre dve godine – NIS, naš fakultet i Grad Zrenjanin, uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Vidimo da sve ide u dobrom pravcu, a to potvrđuju i studenti, koji su mi preneli najlepše utiske sa prakse. Sve se to ostvaruje u saradnji sa društveno odgovornom kompanijom kao što je NIS, uz opšti interes da se školuju i zapošljavaju kvalitetni kadrovi, koji će raditi u Zrenjaninu i unapređivati i grad i kompaniju. To je dobar model i nastavićemo tako da radimo i u drugim sferama, naročito u oblasti poljoprivrede – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u razgovoru sa studentima i profesorima, ocenjujući da je sve to deo utvrđene strategije da Zrenjanin bude univerzitetski grad.

Studenti su čelniku grada na Begeju preneli svoje pozitivne utiske sa boravka u Rusiji.

-Ovo je drugi put da sam boravila u Uhti, prvi put to je bilo upoznavanje sa univerzitetom, a sada smo imali praksu. Prezadovoljna sam uslovima koje smo imali na fakultetu, naročito predavanjima i profesorima, a sve što smo imali u teoriji tamo smo primenjivali u praksi. Savladali smo i jezičku barijeru i komunikacija i sa profesorima i sa ruskim kolegama studentima bila je izvanredna – kaže Danijela Markov, student druge godine novootvorenog smera.

Ona napominje da su studenti imali priliku da se upoznaju sa svim procesima proizvodnje, prerade i transporta nafte i gasa, a zrenjaninski visokoškolci bili su učesnici brojnih vežbi, od upotrebe opreme do rada na bušotini. Na kraju su im dodeljeni i sertifikati o uspešno završenoj stručnoj praksi, a primio ih je i gradonačelnik Uhte Aleksandar Busirev.

O značaju kvalitetnog školovanja i praktične nastave na novootvorenom smeru govorila je i Snežana Lakićević, menadžer za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama u NIS-u.

-Inženjeri nafte i gasa su potrebni, nedostaju a treba im viši nivo znanja i kvalitet. Na njima je da se izbore i dokažu a NIS će podržati njihovo usavršavanje. A naša želja je da se jača katedra za naftu i gas – naglasila je Snežana Lakićević, napominjući da će dvoje studenata sa fakultetu u Beogradu ići na master studije u Rusiju, a petoro najboljih studenata dobiće i stipendije NIS-a.

Razvojem saradnje naročito su zadovoljni na zrenjaninskom Fakultetu.

-I ove godine očekujemo veliko interesovanje za studije na ovom zanimljivom smeru. Počela je dobro da funkcioniše i praksa u Rusiji, što finansira kompanija NIS i očekujemo još bolje rezultate, jer je ovo jedinstven smer sa odličnom perspektivom – ističe dekanka Fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dragica Radosav.

Podeli članak
Tagovi
sinovoz
FAM