Društvo

ZRENJANINSKI STUDENTI BORAVILI U RUSIJI: NIS-u potrebni inženjeri nafte i gasa

ZRENJANIN – Grupi od 11 studenata zrenjaninskog Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“, koji su uz podršku kompanije NIS bili na dvonedeljnoj stručnoj praksi na Uhtinskom državnom tehničkom univerzitetu u Ruskoj federaciji, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić priredio je prijem.

studenti rusija
Studenti su u Uhti boravili na stručnoj praksi, a oni su, inače, prva generacija sa novoakreditovanog smera „Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa“ na Tehničkom fakultetu. Osnivanje smera inicirala je kompanija NIS, radi školovanja kadrova za rad u kompaniji, a studije su interdisciplinarnog karaktera i podrazumevaju gostovanje profesora sa univerziteta u Uhti, uz obavljanje studentske stručne prakse u ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi. Treba istaći da je saradnja fakulteta dovela i do bratimljenja gradova Zrenjanina i Uhte.

-Ovo je rezultat saradnje koju smo započeli pre dve godine – NIS, naš fakultet i Grad Zrenjanin, uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Vidimo da sve ide u dobrom pravcu, a to potvrđuju i studenti, koji su mi preneli najlepše utiske sa prakse. Sve se to ostvaruje u saradnji sa društveno odgovornom kompanijom kao što je NIS, uz opšti interes da se školuju i zapošljavaju kvalitetni kadrovi, koji će raditi u Zrenjaninu i unapređivati i grad i kompaniju. To je dobar model i nastavićemo tako da radimo i u drugim sferama, naročito u oblasti poljoprivrede – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, u razgovoru sa studentima i profesorima, ocenjujući da je sve to deo utvrđene strategije da Zrenjanin bude univerzitetski grad.

Studenti su čelniku grada na Begeju preneli svoje pozitivne utiske sa boravka u Rusiji.

-Ovo je drugi put da sam boravila u Uhti, prvi put to je bilo upoznavanje sa univerzitetom, a sada smo imali praksu. Prezadovoljna sam uslovima koje smo imali na fakultetu, naročito predavanjima i profesorima, a sve što smo imali u teoriji tamo smo primenjivali u praksi. Savladali smo i jezičku barijeru i komunikacija i sa profesorima i sa ruskim kolegama studentima bila je izvanredna – kaže Danijela Markov, student druge godine novootvorenog smera.

Ona napominje da su studenti imali priliku da se upoznaju sa svim procesima proizvodnje, prerade i transporta nafte i gasa, a zrenjaninski visokoškolci bili su učesnici brojnih vežbi, od upotrebe opreme do rada na bušotini. Na kraju su im dodeljeni i sertifikati o uspešno završenoj stručnoj praksi, a primio ih je i gradonačelnik Uhte Aleksandar Busirev.

O značaju kvalitetnog školovanja i praktične nastave na novootvorenom smeru govorila je i Snežana Lakićević, menadžer za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama u NIS-u.

-Inženjeri nafte i gasa su potrebni, nedostaju a treba im viši nivo znanja i kvalitet. Na njima je da se izbore i dokažu a NIS će podržati njihovo usavršavanje. A naša želja je da se jača katedra za naftu i gas – naglasila je Snežana Lakićević, napominjući da će dvoje studenata sa fakultetu u Beogradu ići na master studije u Rusiju, a petoro najboljih studenata dobiće i stipendije NIS-a.

Razvojem saradnje naročito su zadovoljni na zrenjaninskom Fakultetu.

-I ove godine očekujemo veliko interesovanje za studije na ovom zanimljivom smeru. Počela je dobro da funkcioniše i praksa u Rusiji, što finansira kompanija NIS i očekujemo još bolje rezultate, jer je ovo jedinstven smer sa odličnom perspektivom – ističe dekanka Fakulteta „Mihajlo Pupin“ Dragica Radosav.

Podeli članak
Tagovi

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz