Društvo

„Zrenjaninski“ saznaje: Jeftiniji taksi prevoz

ZRENJANIN – Na dnevnom redu sutrašnje sednice Gradskog veća u Zrenjaninu naći će se i rešenje o usklađivanju ekonomski najniže cene taksi prevoza.

Zrenjaninski taksisti sami tražili niže cene
Zrenjaninski taksisti sami tražili niže cene

Ukoliko ga većnici usvoje, od 1. maja pojeftiniće taksi usluge, jer će ubuduće start, umesto sadašnjih 70, koštati 40 dinara u svim tarifama. Cena vožnje po kilometru ostaće nepromenjena, tako da će u prvoj tarifi iznositi 35, u drugoj 45, a u trećoj 50 dinara. Čekanje po času iznosiće 500 dinara, a prevoz prtljaga 20 dinara po komadu.

Gradsko veće je, u obrazloženju odluke, navelo da je aktuelno rešenje o usklađivanju ekonomski najniže cene u primeni od 1. aprila 2012. godine i da je na njega pismene primedbe uputilo devet taksi udruženja, predlažući smanjenje cene starta u svim tarifama, koja je do sada iznosila 70 dinara. Osam udruženja – „Prvi taksi“, „Halo taksi“, „Maksi taksi“, „Eko taksi“, „Laki taksi“, „Banat taksi“, „Plus taksi“ i „Leon taksi“ – predložilo je da cena starta u svim tarifama bude 40 dinara, dok je „I – taksi“ bio spreman da cenu starta umanji za čak 50 dinara.

Direktor zrenjaninskog preduzeća „I – taksi navigator“ Dragan Vidaković objašnjava da cena usluga može biti snižena i prilagođena kupovnoj moći građana i objektivnim mogućnostima taksi prevoznika. Po njegovim rečima, važeće ekonomski najniže cene većina auto taksi prevoznika u Zrenjaninu ne poštuje, a nadležne službe za kontrolu nisu u stanju da to spreče.

– Stoga su prevoznici koji poštuju zakon i odluke lokalne administracije dovedeni u neravnopravan položaj i izloženi su nelojalnoj konkurenciji onih koji su spremni da se rukovode isključivo vlastitim interesima – ističe Vidaković i napominje da bi, s obzirom na to da taksi prevoznici trenutno daju i do 50 dinara popusta na iznos koji obračuna taksimetar po važećim tarifama minimalne ekonomski opravdane cene, novom odlukom trebalo umanjiti cenu starta upravo za 50 dinara.

Lokalna samouprava je, međutim, odlučila da predloži smanjenje starta za 30 dinara, što će, i u ovom slučaju, svakako pogodovati građanima.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.