Društvo

Zrenjaninski poljočuvari sačuvali useve na 200 hektara uzurpirane državne zemlje

suncokret
Šipka vezana za stabljiku suncokreta

Usevi sa više od 200 hektara uzurpirane državne zemlje u zrenjaninskom ataru sačuvani su i preuzeti od strane nadležnih organa, zahvaljujući radu zrenjaninske poljočuvarske službe.

Ovaj podatak saopštio je koordinator Poljočuvarske službe u Zrenjaninu, Branislav Lazić.

 

-Poslednji ari pod kukuruzom odrađeni su ovih dana a naši poljočuvari imali su velikih problema sa licima koja su htela da nasilno uđu u njive pod kukuruzom, kod Aradca. Pozvana je i policija. Bilo je i pretnji od uzurpatora, koji je na 50 hektara državne zemlje zasejao suncokret – nabraja Lazić samo deo spornih situacija, u kojima je bilo posla za organe reda.
-Naši poljočuvari časno rade svoj posao, odgovorno tvrdim da su nepotkupljivi a ne povlače se ni uprskos pretnjama. Samo država mora energičnije da se obračunava sa licima protiv kojih se podnose prijave i koji krše zakon – naglašava Lazić. A koliko daleko su pojedinci spremni da idu, govori i primer iz aradačkog atara, gde su za stabljike suncokreta, na uzurpiranoj zemlji, bile prikriveno vezane metalne šipke.

 

Zrenjaninski poljočuvari
Opasna rabota u ataru

 

-Cilj je bio da se naše službe spreče u skidanju useva sa bespravno zauzete državne zemlje, pa čak i da se nanesu ozbiljne povrede radnicima, usled loma šipki pri ulasku kombajna, koje u tom slučaju lete kao geleri. Da ne govorimo o šteti na mašinama. Srećom, zamke su uočene a jedan kombajn je imao senzore, pa je izbegnuta ozbiljna opasnost – kaže Lazić, i napominje da je brzom i efikasnom akcijom policije otkriven počinilac, koji je procesuiran. On poziva i nadležne organe da ispitaju ko se to usuđuje da iz godine u godinu zaposeda državnu zemlju, i da pri tom još i preti poljočuvarima, zbog čega su dvojica poljočuvara nedavno napustili službu.
-Naša služba radi veoma težak i opasan posao. Danas je 108 dan kako smo bukvalno 24 sata neprekidno na terenu, sa po osam ljudi u smeni. Naših 36 poljočuvara, čijim zalaganjem je prošle i ove godine spašen usev sa 400 hektara državne zemlje, i koji na godišnjem nivou podnose više od 300 prijava, i dalje će časno raditi svoj posao – obećava Lazić, koji podseća da poljske krađe ne jenjavaju, i da lopovi „čiste“ njive pod krompirom, lukom, paradajzom, voćem. grožđem…

 

-Podršku imamo i od Ministarstva poljoprivrede i ministra Branislava Nedimovića, imamo dobru saradnju sa policijom, ali kada predmet dođe do tužilaštva i suda usporava se procesuiranje, čeka se i po godinu i po dana na epilog, što je nedopustivo – upozorava Lazić i podseća da sada počinje sezona krađe drva i opasnog paljenja strnjišta, pa će posla za poljočuvare biti još i više.
Uz sve to, poljočuvari uzgredno odrade i neke poduhvate koji nisu u opisu zadataka, pa su tako u proteklim godinama beleženi razni slučajevi.
-Uz redovne zadatke, bilo je raznih akcija, uhvaćena su dva kradljivca koje je jurila policija, otkrivena su četiri leša, pronađene su tri dementne osobe, nalaženi su čak i ilegalni migranti, napuštena vozila… Bukvalno, srećemo se sa svim i svačim – zaključuje Lazić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz