Društvo YSLAJDER

ZRENJANINSKI OSNOVNI SUD DOMAĆIN ZNAČAJNOM SKUPU

ZRENJANIN – U Osnovnom sudu u Zrenjaninu danas je održan sastanak Radne grupe za realizaciju programa “Vrednovanje predmeta po težini”, koji je organizovan u saradnji sa EU projektom “Unapređenje efikasnosti pravosuđa”.

 

sud

 

Sastanku je, pored članova radne grupe i predstavnika iz dvadeset sudova u Srbiji, prisustvovali i Dragan Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, članovi Visokog saveta sudstva, kao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

 

Osnovni sud u Zrenjaninu prvi je započeo sa ostvarenjem projekta vrednovanja predmeta po težini, a na danas održanom sastanku predočeni su i analizirani konkretni rezultati primene formule za vrednovanje, kao i naredni potezi za njeno  korišćenje. Cilj primene formule je da se sudijama predmeti dodeljuju podjednako, kako u pogledu broja, tako i težine predmeta. Prema zaključcima analize, oko 80 posto predmeta svrstava se u srednje teške a petina je iz teže kategorije.

 

-Danas su razmatrana pitanja vrednovanja formule, odnosno njene primene od datuma kada je počela, pa do današnjeg dana, a ujedno su preduzeti i dalji koraci u pravcu poboljšanja, odnosno u pogledu konkretne primene vrednovanja predmeta po težini – naglasio je Zlatoje Ankić, predsednik Osnovnog suda Zrenjanin, koji je bio domaćin sastanka radne grupe.

 

 

Način primene formule pojasnio je Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

 

-Po toj formuli teži predmeti raspoređuju se sudiji, slučajnim izborom, tako da sve sudije budu jednako opterećene. Težnja je da u okviru istog suda bude jednaka opterećenost sudija, da predupredimo priče, gde svaki sudija govori da on ima te najteže predmete – istakao je Milojević.

 

U svom obraćanju skupu, uz reči dobrodošlice, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je Zrenjanin oduvek bio centar sudstva u regionu Banata, o čemu svedoči i zgrada suda podignuta pre više od veka za potrebe pravosudnih organa, koja nikada nije menjala namenu.

 

– Zrenjanin želi da bude među vodećim gradovima u Srbiji i kada su u pitanju investicije, kultura ili sport, ali i kada treba unapređivati odnos državnih institucija ili lokalne samouprave prema građanima. Grad je aktivan učesnik u mnogim pilot projektima i drago mi je što je i razlog vašeg današnjeg okupljanja upravo rad na jednom takvom projektu – poručio je gradonačelnik Janjić.  

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.