Društvo YSLAJDER

ZRENJANINSKI INOVATORI OLAKŠALI POSAO PECAROŠIMA

ZRENJANIN – Zrenjaninska firma „Carp System“, koja se bavi proizvodnjom ribolovačke opreme pod istoimenim sopstvenim brendom, osvojila je prestižnu nagradu za inovacije, u žestokoj konkurenciji 75 timova, iz svih inovativnih oblasti.

 

 

Nagradu su osvojili na takmičenju koje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, Tehnološko-metalruškim fakultetom iz Beograda i Radio televizijom Srbije i Vojvodine.

 

– U konkurenciji 75 timova iz svih oblasti, takmičenje je startovalo aprila ove godine, u više rundi, eliminacijom, da bi se okončalo 21. decembra. Konačni poredak u finalu je – Karp sistem 24 boda i prvo mesto, a zatim slede Ingel sa 22 boda, Hibridni klavir sa 20 bodova, Svift bild sa 19 bodova i Fluid plus sa 18 bodova – kaže Bojan Bojanić iz firme „Carp System“.

 

Carp System

 

Inovativni metod nazvan „Raketa Dot Spod“ služi za transport hrane na određenu lokaciju na vodi. Raketa se zabacuje pomoću ribolovačkog štapa, pri padu u vodu oslobađa hranu, i zatim se prazna vraća nazad, uz pomoć štapa. Ova operacija se tada ponavlja do željene količine hrane.

 

– Naš uređaj uvodi brojna unapređenja u ovoj oblasti. Pre svega, manipulacija jednom rukom je ključna, jer ribolovac u drugoj ruci drži štap. Svi ostali uređaji iziskuju ili pomoćnika, ili odlaganje štapa, a kod nas to nije slučaj. Uređaj fizički razdvaja kontakt ruku sa hranom, koja je po pravilu prljava, čime se povećava komfor ribolovca. Svi zatvoreni uređaji imaju jednu osetljivu tačku, koja omogućava funkciju. Naš uređaj nema dugme, već je cela sprava okidač otvaranja. Raketa će se otvoriti, kojim god svojim delom da udari o vodu, povećavajući efikasnost otvaranja – kaže Bojanić, napominjući da ovaj uređaj pojednostavljuje, olakšava i ubrzava hranjenje, bez prljanja ruku.

 

On ističe da inovativno rešenje za koje su nagrađeni postavlja nove standarde u ovoj oblasti.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz