Društvo YTOP

ZRENJANINCI NA PUTU KROZ KOSOVO I METOHIJU I U OBILASKU MANASTIRA

Od našeg sugrađanina Vase Jerkovića prosleđene su nam fotografije sa puta Zrenjaninaca po Kosovu i Metohiji, i njegova zapažanja prilikom obilaska svete srpske zemlje i manastira Srpske pravoslavne crkve.

 

 

-Kroz Kosmet smo putovali u autobusu novopazarskih tablica, na prelazu su samo od muškaraca tražili lične karte. Pri obilasku, najpre smo došli u Kosovsku Mitrovicu, pa prošli južni deo tog grada. U manastir Visoki Dečani stigli smo u ranim jutarnjim časovima.

 

U manastirskom kompleksu muk i praznina, manastir okružen visokim zidinama, spolja pod zaštitom KFORA, i to Italijana i Slovenaca. Monaško bratstvo pokušava da sačuva srednjoovekovnu postojbinu  srpske duhovnosti. Odlazimo na liturgiju sa pričešćem – priča Jerković, uz napomenu da su, po završetku liturgije, kao gosti u  konaku manastira Visoki Dečani srdačno dočekani i ugošćeni.

 

U odlasku iz manastira putnici shvataju da samo u manastiru i njegovoj neposrednoj blizini mobilni telefoni imaju signal, a da duž celog puta signala nema.

 

manastira

 

-U Pećkoj patrijaršiji ista priča, zidine i KFOR kao obezbeđenje. U svakom manastiru koji obilazimo kustos ili monah ukratko objašnjavaju istorijat i u svakom nas nude kafom, rakijom i kolačima. Gledamo, manastir Sveti Arhangel kod Prizrena do temelja srušen, u obnovi je grobnica cara Dušana, uz svesrdnu pomoć države Srbije.

 

Nije prvi put da nas guše i ruše, ali mi smo takav narod, kad nam je najteže, mi smo najači, govori jedan monah. Odlazimo put Sopoćana, gde ćemo prenoćiti i posle jutarnje liturgije nastaviti put – opisuje Jerković, koji je dostavio i zajedničku sliku hodočasnika.

 

-Iz Sopoćana stižemo do najstarije pravoslavne crkve na Balkanu, do Petrove crkve kod Novog Pazara koja potice iz 8. veka, i u kojoj se, kažu, krstio Sveti Sava. Obilazimo još i Đurđeve stupove, gde nas prima iguman Gerasim, zahvaljujući nam na poseti.

 

Sledi Manastir Studenica, u kojem se freske obnavljaju. Put završavamo u Ziči, obilaskom ženskog manastira, uz monahinju koja nam objašnjava istorijat manastira – zaključuje ovu priču o putešestviju Zrenjaninaca, Vaso Jerković, naglašavajući da su utisci za nezaborav.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.