Društvo YSLAJDER

ZRENJANINAC SPASAVA NEBODERE OD ZEMLJOTRESA!

kristijan-kolozvari

ZRENJANIN – Tridesetšestogodišnji Zrenjaninac Kristijan Koložvari, koji je zaposlen na Kalifornija Stejt Univerzitetu u Los Anđelesu, trenutno je angažovan na projektu zahvaljujući kojem bi visoke zgrade, u slučaju zemljotresa, prošle sa minimalnim oštećenjima.

 

kristijan-kolozvari

 

Za ovaj rad, tročlani tim, u kojem se, pored Koložvarija, nalazi još jedan stručnjak iz Srbije – Vesna Terzić, dobio je finansijsku pomoć Nacionalne naučne fondacije u Americi.

 

Kristijan je u Zrenjaninu završio Osnovnu školu „2. oktobar“ i Zrenjaninsku gimnaziju, posle čega je upisao studije na Građevinskom fakultetu u Beogradu, i to konstruktivni smer. Fakultet je završio 2006. godine, bio je i student generacije, a onda je dve godine proveo radeći u jednoj privatnoj beogradskoj firmi.

 

– Zanimali su me zemljotresi, dosta sam o njima čitao na interentu, i odlučio sam da odem u Ameriku, što sam i uradio 2009. godine. Odabrao sam Kaliforniju, pošto ih u toj američkoj državi ima najviše, pa se tamo i dosta izučavaju – priča za portal zrenjaninski.com Kristijan Koložvari, koji se ovih dana nalazi u Srbiji, u poseti porodici i prijateljima.

 

Po dolasku u Ameriku, ovaj mladi stručnjak aplicirao je za prijem na Univerzitet UCLA, odakle je dobio potvrdan odgovor i stipendiju. Na tom Univerzitetu Kristijan je i doktorirao pre četiri godine.

 

– Kraće vreme sam radio u jednoj firmi, a onda sam se zaposlio na Kalifornija Stejt Univerzitetu u Los Anđelesu. Prošle godine postao sam deo tročlanog tima koji se bavi projektom vezanim za visoke zgrade, odnosno za objekte sa više od trideset spratova, izgrađene na trusnim područjima – objašnjava Kristijan.

 

On i njegovi saradnici pokušavaju da razviju novu metodologiju za projektovanje tih nebodera, kako bi oni nakon zemljotresa u veoma kratkom roku ponovo postali funkcionalni. Takva metodologija trenutno ne postoji u svetu, a naročito je interesantna za Los Anđeles u kojem, po Kristijanovim rečima, na sve strane niču nove višespratnice i trenutno se građevinski kranovi nalaze na tridesetak lokacija u gradu.

 

– U tim visokim zgradama uglavnom se nalaze banke i sedišta firmi, i ukoliko one imaju zastoj u radu od nekoliko meseci, gube se velike količine novca. Zato mi pokušavamo da smanjimo posledice zemljotresa i da omogućimo da se posle što kraćeg vremena stanari ponovo usele u objekat. Projekat je u toku, traje ukupno tri godine i za sada sve ide svojim tokom – ističe Kristijan i dodaje da im u ovom poslu pomaže nekoliko studenata, a ostvarili su saradnju i sa par firmi iz Los Anđelesa.

 

U okviru rada na ovom projektu, Kristijan obavlja puno razgovora sa inženjerima i učestvuje na raznim stručnim konferencijama po svetu, na kojima predstavlja preliminarne zaključke. Između ostalog, bio je i na 16. Svetskoj konferenciji posvećenoj zemljotresnom inženjerstvu, velikom naučnom skupu održanom u Čileu. Želja mu je, zaključuje na kraju, da proširi vidike mladim ljudima u Srbiji, koji bi se, eventualno, u budućem periodu bavili sličnim zanimanjem.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz