Društvo

“Zeleno zvono” zazvonilo u Beogradu

BEOGRAD – Povodom ulaska “Zelenog zvona” u 25. godinu postojanja i povodom više od 10 godina delovanja Pokreta “Novi optimizam”, u ponedeljak, 25. maja, u Galeriji “O3one” u Beogradu, održan je prigodan skup.

Gužva ispred Galerije "O3one"
Gužva ispred Galerije “O3one”

Tom prilikom, o fenomenu kluba “Zeleno zvono” govorili su rok kritičar Petar Janjatović, zatim Dejan Ćirjaković i Nikola Škorić iz “Državnog posla”, a o saradnji sa klubom pričao je Zdravko Vulin, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada. Žika Milenković otpevao je pesmu grupe “Babe” – “Adio stres”, a uvodničar je bio novinar iz Kikinde Željko Bodrožić.

Nikola Radin je pročitao novi proglas koji “zahteva” Novu solidarnost. Gosti su imali prilike i da čuju Branimira Rosića i novosadski bend “Zbogom Brus Li”.

Mnogo poznatih lica na druženju u Beogradu
Mnogo poznatih lica na druženju u Beogradu

“Zeleno zvono” u 2015. puni 24 i ulazi u 25-tu godinu svog postojanja. Uoči proslave četvrt veka ovog kluba, najavljeno je snimanje dokumentarnog filma o dugogodišnjem kulturnom delovanju ovog kultnog zrenjaninskog kluba.

Pokret “Novi optimizam”, pak, nastao je krajem 2004. godine iz potrebe da se optimizam, koji je u javnoj sferi nestao nakon ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića, vrati u život. U međuvremenu, delovanje je proširio na područje cele Srbije i regiona. U okviru najvažnijeg projekta Novog optimizma “Vojvodina recommended”, kulturne vrednosti Vojvodine “preporučuju” se u Temišvaru, Budimpešti, Osijeku, a uskoro i u Beču, Rijeci…

Evo i teksta novog proglasa “Novog optimizma”, koji je pročitan na skupu u Beogradu:

Danas, i u vremenu koje dolazi, potrebna nam je Nova solidarnost. Ona je naša nasušna potreba – put povezivanja i istinskog razumevanja sa drugim ljudima.

Idejni tvorac "Novog optimizma" Branislav Guta Grubački i književnik Raša Popov
Idejni tvorac “Novog optimizma” Branislav Guta Grubački i književnik Raša Popov

Mi, Novi optimisti, nikada ne zaboravljamo najranjivije: prepuštene bolesti siromaštvu, diskriminisane, izložene nasilju, ropstvu, progonu ili prirodnim katastrofama.

Ličnim primerom pokazujemo da je svako ljudsko biće vredno našeg truda, brige i bezinteresnog davanja.

Ne prihvatamo poredak koji svakodnevno normalizuje ravnodušnost prema ljudima i njihovim patnjama.
Stanje, u kome se ćutke, bez otpora, neguje bezuslovna poslušnost vođama. Ne prihvatamo stanje u kome se svakodnevno poriče njihova odgovornost za činjenje i ne-činjenje.

Nova solidarnost je naša poslednja prilika da zbijemo redove i započnemo izgradnju zajednice lišene nemoći i straha od sutrašnjice. Izgradnju društva koje će angažovati naše najvrednije ljudske potencijale, uzdići najbolja dela i vratiti nam osećanje humanosti, dostojanstva i smisla.

Solidarnost će nam omogućiti da živimo bez straha, da se kao ljudska bića održavamo bez nasilja, da svako ZLO prevladamo DOBRIM.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM