Društvo Vesti Zrenjanin

Završena humanitarna akcija, porodica Dudaš dobila novi dom! (Foto)

porodica dudaš
Foto: "Korakom do kuće od srca"

Humanitarna akcija „Korakom do kuće od srca“, koja je imala za cilj da se porodici Dudaš iz Mužlje obezbedi krov nad glavom, zvanično je završena danas. Članovima porodice danas su, ispred njihovog novog doma, svečano uručeni ključevi kuće i kupoprodajni ugovor.

 

Akciju je pokrenula grupa entuzijasta iz Zrenjanina – Nenad Škundrić, Milena Milošević, Boris Knežević, Ivan Radosavljević, Borislav Đogo i Saša Nikolić.

 

Cilj humanitarne akcije bila je kupovina kuće za materijalno i socijalno ugroženu šestočlanu porodicu Dudaš. Jedno od četvoro dece u ovoj familiji, devetnaestogodišnji David Dudaš, boluje od celebralne paralize i jakih epileptičnih napada. Zbog toga je vezan za kolica.

 

– David je bio naš najveći motiv. Cela porodica zaslužuje da živi u humanijim uslovima i da bar ima kupatilo i toalet, a ne da se kupa u koritu i koristi poljski WC. David je u nama budio snagu. Iako nema mogućnost da nam se obrati rečima, emocijama je izražavao i više od toga – rekao je jedan od članova organizacionog tima Nenad Škundrić.

 

porodica dudaš
Foto: „Korakom do kuće od srca“

 

Organizovano nekoliko humanitarnih manifestacija

 

Akcija je trajala od februara do sredine aprila. U tom periodu je organizovano nekoliko manifestacija za prikupljanje sredstava namenjenih za kupovinu kuće. Najpoznatija akcija je svakako humanitarni ultramaraton od Beograda do Zrenjanina. Zahvaljujući ovim akcijama, kao i uplatama pojedinaca i donatora, prikupljeno je 6.000 evra, koliko je bilo dovoljno da porodica nakon dvadeset selidbi konačno dobije svoj dom.

 

– Dva i po meseca truda i rada bilo je dovoljno da se porodici kupi kuća. Malim delima i doprinosima učinili smo da krajnji rezultat bude velik. Radost je obostrana – koliko se raduje porodica, toliko smo srećni i mi kao članovi organizacionog tima koji smo sve ovo sproveli – rekla je Milena Milošević.

 

Porodici Dudaš trenutno su potrebni novi podovi u kući i kuhinjski elementi, kao i nameštaj.

 

– Ako neko ima ove polovne elemente, koji su u dobrom stanju, ili želi da donira podove, slobodno se može obratiti nama na našoj Fejsbuk stranici „Korakom do kuće od srca“, kako bismo se dogovorili oko detalja – rekao je Boris Knežević.

 

Ovu humanitarnu akciju posebnom je učinio i pas Sizif, „maratonac“ koji je istrčao ceo humanitarni ultramaraton od Beograda do Zrenjanina. Ulični pas priključio se maratoncima kod Pančevačkog mosta u Beogradu, nakon čega je svoj dom pronašao u Zrenjaninu kod jednog od učesnika.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM