Društvo

ZABRINJAVAJUĆE: Sve više autistične dece

ZRENJANIN – Sve je više dece sa disharmoničnim razvojem i poremećajima u ponašanju, upozorava u razgovoru za portal „Zrenjaninski“ pedijatar Nikoleta Kovačev iz Razvojnog savetovališta pri Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

I u osnovnoj školi trpe nasilje
I u osnovnoj školi trpe nasilje

Ona napominje da bi jedan od razloga tome trebalo tražiti u činjenici da novo vreme donosi porast broja porodica u stanju disfunkcije i da je ekonomska kriza dovela do sve većeg broja nezaposlenih roditelja i do siromaštva.

– Svi užurbano živimo, čemu je u velikoj meri doprineo i razvoj tehnike, odnosno televizije, mobilnih telefona, kompjutera… Deca se jednostavno otuđuju od okoline, zanemaruju sve ono što detinjstvo, u klasičnom smislu, nosi sa sobom. Događa se da dete još ne zna ni da govori kako treba, a zna da kaže „Google“. I neće pogledom da prati neki predmet, već odmah traži telefon ili računar – ukazuje dr Nikoleta Kovačev.

Psihološkinja Jasna Jahura iz Razvojnog savetovališta, koja radi sa decom sa problemima u razvoju, uglavnom od njihove treće godine života, ističe za portal „Zrenjaninski“ da je u poslednje vreme, u Srednjobanatskom okrugu, povećan broj dece sa disharmoničnim razvojem autističnog spektra. Mladi se najčešće obraćaju za pomoć stručnjaka zbog adolescentne krize, odnosno zbog krize identiteta, poremećaja ishrane i spavanja, ali i zbog vršnjačkog nasilja, bolesti zavisnosti, problema sa učenjem i pažnjom… Zbog depresije, akutne reakcije na neki stres i poremećaja ličnosti uglavnom se javljaju srednjoškolci. Po njenim rečima, u nekim slučajevima decu u Razvojno savetovalište uputi škola, a ponekad i njihovi roditelji zatraže pomoć.

– Baš ovih dana smo imali jedan slučaj vršnjačkog nasilja, i to u osnovnoj školi. Žrtva je došla kod nas po pomoć, a događaj je prijavljen policiji. U takvim slučajevima roditelji nam se obrate ako deca imaju nekih posledica, kao što su poremećaj spavanja ili promene u ponašanju – naglašava Jahura i napominje da u školama postoje timovi koji se bave vršnjačkim nasiljem, ali da se, ukoliko se radi o ozbiljnijim slučajevima, oni prijavljuju policiji i Centru za socijalni rad.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.