Društvo

ZA SIGURAN PREVOZ MALIŠANA

BEOGRAD – Služba hitne pomoći u Zrenjaninu jedna je od ustanova ovog tipa koja će dobiti fiksatore za bezbedan prevoz dece vozilima Hitne pomoći, i to u okviru kampanje „Bezbednost nikada nije na odmoru“.

Hitna pomoc 1

U periodu od 15. juna do 15. septembra, naime, biće organizovano prikupljanje sredstava za nabavku ovih fiksatora, a akciju je podržao i Komitet za bezbednost saobraćaja, koji će sprovesti obuku zdravstvenih radnika o pravilnom korišćenju ovih sistema.

Saniteti u Srbiji i dalje nemaju specijalne fiksatore za bezbedan prevoz dece, a kako zbog prirode posla neretko učestvuju u saobraćajnim nesrećama, životi mališana koji se njima prevoze su ugroženi. Samo u prethodne tri godine, u udesima u kojima su učestvovala kola Hitne pomoći poginulo je najmanje pet osoba, dok je na desetine povređeno.

– S obzirom na to da deca godinama unazad najčešće stradaju kao putnici u vozilu, pre svega zbog toga što se ne prevoze bezbedno, ova kampanja je od izuzetnog značaja. O njenoj važnosti govori i činjenica da je potpuno usmerena na prvi cilj Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja Republike Srbije – da najkasnije do 2020. postignemo da nijedno dete ne pogine u saobraćajnim nesrećama – pojasnio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja. 

U okviru kampanje koju je pokrenula kompanija „Keprom“ biće izdvojeno po 100 dinara od prodaje svakog auto-sedišta brendova Chicco, Britax Römer i Cybex. Prikupljeni novac biće preusmeren za nabavku fiksatora za Službe hitne pomoći u devet gradova, između ostalog i u Zrenjaninu.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.