Društvo Vesti Zrenjanin

Vojska Srbije šalje „plave koverte“, odazivanje na poziv je obavezno!

vojska srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Pojedini mediji objavili su informaciju da Vojska Srbije građanima šalje „plave koverte“, odnosno pozive za vojne vežbe. Prema tim informacijama, građani stariji od 30 godina, koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno, moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije.

 

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, kako bi objasnilo o čemu se zapravo radi.

 

„Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da su u ovoj godini izvršena redovna pozivanja vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, starijih od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije. Cilj je da oni steknu osnovna vojnička znanja“, navodi se u saopštenju.

 

U Ministarstvu podsećaju da je članom 79a Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi predviđeno obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje. Navedenim članom Zakona definisane su i kategorije građana na koje se ta obuka odnosi.

 

„Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica – vojne obveznike prevedene u rezervni sastav. Reč je o osobama starijim od 30 godina, koje nisu odslužile vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti. Ove jedinice čine i lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem. Te osobe su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Građani će u budućem periodu biti pozivani na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije“, dodaje se u saopštenju.

 

I žene mogu biti uvedene u vojnu evidenciju

 

Žene mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. To mogu da učine u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

 

„Podsećamo da je u oktobru 2018. godine prvi put organizovano obučavanje lica iz rezervnog sastava koja nisu odslužila vojni rok. U centre za osnovnu obuku, na prvi deo obučavanja, tada je upućena prva grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav (lica starija od 30 godina), a nisu odslužili vojni rok. Dakle, reč je o neobučenim pripadnicima rezervnog sastava. U ovoj godini planirano je njihovo upućivanje u centre za specijalističku obuku Vojske Srbije na specijalističku obuku“, kažu u Ministarstvu odbrane.

 

Takođe, u ovoj godini planirana su dva termina za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku. Ti termini su u maju i novembru.

 

vojska srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Obuka ima dve faze

 

Obučavanje lica sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze. Prva faza obuke, kao i specijalistička obuka, traju po 15 radnih dana. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine (po 15 radnih dana u kalendarskoj godini). Nakon završetka procesa obučavanja, lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije.

 

U skladu sa članom 49. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj lice navršava 60 godina života. Cilj sprovođenja navedene obuke jeste obučavanje mlađih kategorija lica, od 30 do 35 godina života.

 

„Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa. Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade. Ta naknada je u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja. Licima u rezervnom sastavu, koja samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje“, objašnjavaju u Ministarstvu.

 

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno. Za neodazivanje su predviđene zakonom propisane kazne.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM