Društvo Vesti Zrenjanin

Vizionari Zrenjanina uz pomoć 3D štampača izrađuju vizire za medicinare

vizionari zrenjanina

Bilo je potrebno samo nekoliko dana da se u Zrenjaninu organizuje jedna virtuelna grupa, koja je, po uzoru na Vizionare Srbije, dobila ime Vizionari Zrenjanina.

 

Reč je o grupi koja trenutno broji blizu 20 entuzijasta. Trenutno, jer se broj ljudi u grupi iz dana u dan povećava. Uslov je da oni koji su krenuli da se organizuju preko Fejsbuk grupe, imaju i znaju da rade na 3D štampačima.

 

Kako je u jeku pandemije virusa korona najtraženija medicinska zaštitna oprema, Vizionari Zrenjanina odlučili su da na svojim štampačima, i uz dodatnu opremu, proizvode zaštitne vizire.

 

– Počelo je na štampaču iz Gradske narodne biblioteke, koja sada ne radi. Onda se vrlo brzo proširilo, i u grupu su se uključili svi koji imaju kućne 3D štampače. Na ploči se napravi osnovni deo, a onda se dodaju providna folija, guma… Na jednoj se ploči prave dva vizira i to traje nekoliko sati. Do sada smo napravili oko 250 vizira i njih smo distribuirali zdravstvenim ustanovama u gradu. Koliko znam, potrebe u gradu i dalje postoje, tako da ih pravimo za sada za Zrenjanin, a ako budemo imali viška, prosledićemo tamo gde treba – kaže za portal zrenjaninski.com rukovodilac IT sektora u Biblioteci „Žarko Zrenjanin“ Vladimir Tot.

 

Viziri koji se proizvode na ovaj način nisu stopostotna, ali jesu jedna od prvih zaštita. Delovi koji se od upotrebe potroše, lako su zamenljivi.

 

Vizionari Zrenjanina dobili pomoć mnogih firmi i pojedinaca

 

Vizionarima Zrenjanina već su pomogli mnogi pojedinci, firme, organizacije.

 

Materijal za izradu jednog vizira košta oko 2.200 dinara i u početku su ovi zrenjaninski entuzijasti materijal kupovali sami. No, kad se u javnosti saznalo šta rade, počela je da pristiže pomoć u materijalu.

 

– U grupi nas ima različitih struka ali smo se, eto, okupili oko 3D štampača i znanja i veština rada na njima. Svako u grupi nešto radi, neko vodi tabele potražnje i isporuke, neko vizire distribuira… Ideju su nam dali Vizionari Srbije, a mi smo se priključili i dokle god bude potrebe, naši će štampači biti u pogonu – kaže Vladimir Tot.

 

vizionari zrenjanina

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.