Društvo

VIRUS NA VRATIMA: Visoke temperature obaraju u krevet!

ZRENJANIN – U uzorcima koje smo prosleđivali na dalju analizu, nije izolovan virus gripa – kaže za portal „Zrenjaninski“ načelnik epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravlje u Zrenjaninu dr Predrag Filipov.

prehlada-grip

– To što virus još nije izlovan, ne znači da gripa nema. U Vojvodini je izlovan, znači biće ga i ovde – dodaje Filipov.

U Plućnoj bolnici je povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, ali to još nije grip, potvrdio je za naš portal dr Branislav Martinov.

– Sada u ambulanti dnevno imamo 60-tak pacijenata, a kada krene epidemija, biće ih i 200. Grip očekujemo već za nekoliko dana – dodaje dr Martinov.

Grip ove sezone iznenada obara u krevet sa temperaturom od čak 40 stepeni Celzijusa! Groznica koja „trese“ od dva do tri dana, sa temperaturom koja se ne spušta ispod 38, prvi je i najjači simptom virusa influence. Lekari preporučuju mirovanje, lekove za snižavanje temperature ako ona pređe 38 podeljak, mnogo tečnosti, C vitamina i ležanje. Upozoravaju da su kod ovogodišnjeg virusa češće komplikacije, kao što su bronhitis i upala pluća, pa se valja strogo pridržavati uputstava. A ako se iskomplikuje – pravac kod doktora.

Podeli članak