Društvo YSLAJDER

VIRUS GRIPA STIGAO I U NAŠ GRAD, EVO ŠTA KAŽU LEKARI

ZRENJANIN – I u Zrenjaninu je izlovan virus gripa AH3N2, potvrdili su portalu zrenjaninski.com u Zavodu za javno zdravlje.

– Na analizu u Institut za javno zdravlje Vojvodine poslali smo dva uzorka i kod oba je potvrđeno prisustvo virusa gripa – kaže dr Radivoj Filipov, načelnik epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje.

Poslednjih dana čekaonice ambulanti su se napunile, a nema kolektiva gde bar neko nije bolestan.

– Nije sve grip, ima i drugih virusa, ali šta god da je u pitanju, izolacija u kućnim uslovima je obavezna. Koliko zbog samog pacijenta, toliko i zbog sprečavanja širenja. I grip se može lečiti u kućnim uslovima, ali ako su simptomi teži, ne prolaze, onda se treba javiti lekaru – savetuje dr Filipov.

Ovogodišnja vakcina protiv gripa obuhvata i viruse koji nam sad prave probleme. 

– Odziv na vakcinaciju u Zrenjaninu svake godine je odličan – navodi dr Filipov i dodaje da je vakcina najbolji način zaštite.

Iako je u našem gradu na snazi nizak epidemijski prag gripa, za razliku od nekih drugih vojvođanskih gradova, na ruku nam ide i što se deca raspuštaju već u petak.

– Smanjiće se broj obolelih, ali čim se đaci vrate, vratiće se i grip. Tako je, uostalom, svake godine – zaključuje dr Filipov.

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • To je zato sto su ljudi prosti i kada su bolesni, umesto da odleze i ozdrave, oni idu takvi na posao i salju decu u skolu.

  • „Nizak nivo“?
    U jednoj osnovnoj skoli je 30% dece na nastavi ove nedelje.
    A da vi malo razmislite za buduce pa preventivno zatvorite skole?