Društvo Vesti Zrenjanin

Veliki uspeh zrenjaninskih lekara i pionirski poduhvat Opšte bolnice!

uspeh zrenjaninskih lekara

Zrenjaninski lekarski tim izveo je u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ prvu uspešnu mikrovaskularnu transplantaciju tkiva podlaktice na defekt usne duplje. Ovaj veliki uspeh zrenjaninskih lekara promovisan je danas na konferenciji za novinare.

 

Opšta bolnica prva je ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Srbiji, u kojoj je urađena ova procedura. Hirurški zahvati pri kojima se veliki defekti na glavi i vratu rekonstruišu mikrovaskularnim tranplantatom tkiva, u ovom slučaju podlakatnog režnja, do sada su primenjivani samo u kliničkim centrima. I to ne često.

 

Specijalista maksilofacijalne hirurgije dr Dejan Bakić i specijalista vaskularne hirurgije dr Geza Šmit bili su na čelu zrenjaninskog operativnog tima, koji je izveo ovaj zahtevni poduhvat.

 

– Ovakvi zahvati predstavljaju veliki izazov u hirurgiji glave i vrata. Primena mikrovaskularnih režnjeva predstavlja zlatni standard u rekonstrukciji složenih defekata glave i vrata, nastalih hiruškim uklanjanjem tumora. Pri tome se prenošenje tkiva sa originalnog mesta na mesto defekta mora izvesti u jednom operativnom aktu – naglasio je dr Bakić u obraćanju medijima.

 

uspeh zrenjaninskih lekara
Dr Geza Šmit i dr Dejan Bakić

 

On napominje da ovakav zahvat znatno skraćuje bolničko lečenje, ubrzava rehabilitaciju i oporavak. Dr Bakić naglašava i ulogu ostalih kolega u timu.

 

– Kolega Šmit i ja smo prošli obuku tokom specijalizacije u Novom Sadu, ali sve ostalo je dodatno angažovanje. Kolega je vaskularni hirurg koji se godinama bavi spajanjem krvnih sudova, udružili smo snage i došli do uspešne operacije koja ni u Novom Sadu nije rađena desetak godina. To su operacije koje traju i po 12 sati i veoma su zahtevne. Bez entuzijazma celog tima i svih u bolnici, ne bi bilo ni dobrog rezultata  – napominje dr Bakić.

 

U operativnom timu, pored dvojice hirurga, bili su i dr Siniša Savović, specijalista anesteziolog, zatim dr Dark Dožić, dr Marija Tuškan, dr Vukašin Madžar, Slađana Kvaščev, Nevena Đukić, Senada Jankov i Sandra Stojić.

 

uspeh zrenjaninskih lekara

 

Podeli članak
sinovoz
FAM