Društvo Vesti Zrenjanin

Veliki planovi za izgradnju biciklističkih staza u gradu i okolnim mestima

Grad Zrenjanin se odlučio da, u Evropskoj nedelji mobilnosti, koja se obeležava od 16. do 22. septembra, u fokusu budu biciklizam i biciklističku infrastruktura.

 

Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje mera održivog transporta i poziva ljude da promene ponašanje u saobraćaju, opredeljujući se za alternativne vidove prevoza, umesto automobila.

 

U toku nedelje mobilnosti Gradska uprava Grada Zrenjanina obrazovala je nezavisnu komisiju koja će imati zadatak da napravi mapu postojećih biciklističkih staza ali i da mapira lokacije gde je postoji potreba za novim stazama. Komisija će Gradskoj upravi predstaviti predlog rešenja.

 

O planovima, predlozima i rešenjima, danas su govorili Aleksandar Jankov, predsednik Zelene stranke i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

 

– Osnivanje komisije za biciklizam i biciklističku infrastrukturu predložila je Zelena stranka. U predlozima i mapiranju biciklističkih staza učestvovala su i udruženja i neformalne grupe. U fokusu nam je bezbednost onih koji se ne voze automobilima, dakle, pešaka i biciklista. S obzirom da je u komisiji i predstavnik Policijske uprave Zrenjanin i predstavnik Grada, nadamo se uspehu i realizaciji – naglasio je Aleksandar Jankov.

 

Na teritoriji grada postoji 12,5 kilometara biciklističkih staza a planovi su da se ceo grad poveže, kao i da se biciklističkim stazama poveže grad sa okolnim selima. Biciklističke staze već postoje od Zrenjanina do Kleka, Aradca i Ečke a gotovi su projekti za izgradnju staze ka Mužlji odnosno staze od Lazareva do Zlatice.

 

-U pitanju su velika sredstva pa ćemo konkurisati gde god je to moguće. Prioritet nam je bezbednost biciklista, uređenje postojećih staza i njihovo osvetljavanje, kako bi biciklisti bili bezbedni. A sa izgradnjom našeg dela biciklističke staze od Zrenjanina do Temišvara krećemo na proleće – najavio je Radišić.

 

Podeli članak

3 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz