Društvo

Veličanstveno obeleženi Praznik grada i stogodišnjica oslobođenja! (Foto)

Praznik grada Zrenjanina
Foto: Zoran Bogaroški

Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, ove godine posebno svečano se obeležava, nizom manifestacija kojima se slavi stogodišnjica oslobođenja grada.

 

Na centralnom gradskom trgu upriličena je svečanost povodom stogodišnjice oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu i proslava Praznika grada, koja je protekla uz učešće pripadnika Komande za razvoj Banatske brigade i reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije. Na trgu su bili izloženi i naoružanje i oprema Vojske Srbije.

 

– Poštovani sugrađani, u ime Grada Zrenjanina i svoje lično ime čestitam vam Praznik grada i istorijski jubilej, stotu godišnjicu od oslobađanja u Prvom svetskom ratu. Pre tačno jednog veka, sa ovog istog mesta objavljeno je građanima tadašnjeg Velikog Bečkereka, potonjeg Petrovgrada a današnjeg Zrenjanina, da je završen Prvi svetski rat, i da su se na ovim prostorima dogodile krupne, epohalne i dalekosežne promene i da je vlast predata oslobodiocima i srpskim vlastima. Prestala je da postoji Austrougarska monarhija, i od tog dana jasnom voljom i željom naroda Vojvodina je prisajedinjena matici, Kraljevini Srbiji, o čemu su sanjale generacije. Obavljeno je to časno i vojnički, bez prolivene krvi, a zaštitu su imali svi narodi koji ovde žive i to je nešto čime se ponosimo – naglasio je u govoru na svečanosti gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, obraćajući se okupljenima sa balkona Gradske kuće.

 

Kao što su to davnog 17. novembra 1918. godine učinili i predsednik Srpskog narodnog veća dr Slavko Županski i pukovnik Dragutin Ristić – Brigadir, njihove govore u celosti su, stojeći na balkonu Gradske kuće, interpretirali glumci Milan Kočalović, kao Županski, i Prvoslav Zakovski, kao pukovnik Ristić.

 

Okupljenima se obratio i pukovnik Nikola Dejanović, komandant zrenjaninskog garnizona, koji je Zrenjanincima čestitao praznik i jubilej. O događajima koji su prethodili 17. novembru 1918. godine i o Danu oslobođenja besedio je istoričar Slobodan Milin, a o tome šta su o veličanstvenoj srpskoj vojsci govorili i pisali onovremeni prijatelji i neprijatelji Srbije, podsetili su nas glumci Jovica Jašin i Milan Kočalović. U programu su učestvovali i operski pevač Nikola Basta, kao i KUD „Pionir“ iz Zrenjanina.

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, načelnica Srednobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, kao i predstavnici brojnih organizacija, udruženja i stranaka, položili su vence na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu, a pomen oslobodiocima služili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, eparhije Banatske.

 

Venci su u prepodnevnim satima položeni i na spomen – obeležje učesnicima Prvog svetskog rata na Gradnuličkom pravoslavnom groblju, zatim na spomen – ploču oslobodiocu grada, brigadnom pukovniku Dragutinu J. Ristiću, u ulici koja nosi njegovo ime, kao i na spomen – obeležje Vojvodi Petru Bojoviću, u istoimenoj ulici. U porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice venci su položeni na spomen ploču srpskim dobrovoljcima – učesnicima Prvog svetskog rata.

 

Foto: Zoran Bogaroški

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.