Društvo

VAN SVAKE PAMETI: Stariji sugrađani uništavaju igrališta jer im smeta dečija graja!

ZRENjANIN – Prvi prolećni dani izmamili su mališane i njihove roditelje na dečja igrališta. Mnogi su imali i šta da vide: ono što je preživelo vandale, nije kišu i mraz. Delovi koji su nestali, zarđale žice na sve strane, blato i bare, slika je većine dečjih igrališta.

decije_igraliste

Gde će nam se i u kakvim uslovima najmlađi igrati narednih meseci i u kakvom su stanju dečja igrališta, pokušali smo da saznamo u Direkciji za izgradnju i uređenje grada, koja je zadužena za održavanje svih igrališta u gradu.

– Već naredne nedelje počinje sanacija dečjih igrališta na Bagljašu i u naselju Ruža Šulman i 4. jul – kažu u Direkciji i dodaju da su radovi na sanaciji dečjih igrališta u ovim naseljima počeli prošle godine, a sada se nastavljaju postavljanjem novih sedišta na klackalicama i ljuljaškama.

U gradu ima 88 dečijih igrališta, a za njihovo održavanje ove godine planirano je 500 hiljada dinara. Samo prošle godine postavljeno je 8 novih igrališta koja su za samo nekoliko dana skoro uništena.

– Jednostavno, mi ne možemo da stignemo da popravimo onoliko brzo koliko se igrališta uništavaju i lome – ističu u Direkciji. – Uništavaju ih i mladi i stari. Imamo iskustva na terenu, da su igrališta uništavali i stariji ljudi, jer im smeta dečija graja ispod prozora.

decije_igraliste

Održavanje dečjih igrališta na javnom tenderu poveravaju se privatnim firmama. Prošle godine radove je izvodila firma “Ljiljak” iz Zrenjanina, a ko će ove godine, znaće se za oko dve nedelje kada se završi tender.

Poseban tender biće raspisan za postavljanje dečijih igrališta po projektu participativnog budžetiranja. Za dečija igrališta glasali su stanovnici Elemira, Perleza, Lazareva, kao i stanovnici Gradnulice i Mesne zajednice “Nikola Tesla”.

Sprave na dečijim igralištima, što je posebna priča, nisu atestirane, jer nema ko to da radi. Samo u jednom delu Zakona o zaštiti potrošača stoji da sprave moraju biti na razdaljini od 3 metra. I to je sve.

Podeli članak
sinovoz
FAM