Društvo YSLAJDER

VAKCINE PROTIV SEZONSKOG GRIPA STIGLE U DOM ZDRAVLJA

ZRENJANIN – Vakcine protiv sezonskog gripa „Vaxigrip“ stigle su u Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu i odmah su raspodeljene po gradskim i seoskim ambulantama.

 

vakcine

 

Ukupan broj prispelih doza je 3.500, a distributer je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, saopštio je zrenjaninski Dom zdravlja.

 

Ova vakcina, po programu Ministarstva zdravlja, preporučuje se osobama sa hroničnim poremećajem plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (posebno osobama obolelim od šećerne bolesti), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom…

 

Preporuka Ministarstva je da vakcinu prime i osobe smeštene u gerontološkim centrima, kao i osobe zaposlene i smeštene u ustanovama zdravstvene zaštite, svi stariji od 65 godina i oni koji su zaposleni u javnim službama koje su u riziku. Trudnice i gojazne osobe takođe spadaju u grupu kojima je preporučeno da prime ovu vakcinu. Vreme potrebno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon primanja vakcine.

 

Svi koji spadaju u rizične grupe ili žele da se vakcinišu mogu se javiti svom izabranom lekaru u matičnoj ambulanti, koji će ih uputiti u dalju proceduru.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz