Društvo

UTICAJ RUSA NA RAZVOJ GRADA

ZRENJANIN – Kada je svojevremeno Narodni muzej Zrenjanina organizovao jednu u nizu tematskih izložbi, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa istorijom Rusa u Velikom Bečkereku, odnosno Petrovgradu. Pa, da se prisetimo nekih istorijskih podataka.

istorija-rusa

Do početka 20. veka, tačnije njegove treće decenije, nije moguće govoriti o kolektivnoj istoriji Rusa u Zrenjaninu. Brojnost ruske populacije u gradu na Begeju bila je zanemarljiva. 

Po okončanju boljševičke revolucije u najveći banatski grad stiže blizu šest stotina Rusa. Organizuju svoju samoupravu i stvaraju Rusku koloniju u Velikom Bečkereku, kasnije Petrovgradu. Između ostalih ovde su živeli knez Šeremetjev, unuk po majci cara Nikolaja Prvog, zatim dvorska dama Margarita Hitrovo, koja je jedno vreme bila sa carem zajedno u progonstvu u Tobolsku, knez Boris Gagarin, kneginja Šahovska Rada…

Od 1939. godine u Petrovgradu je živeo i unuk Lava Nikolajeviča Tolstoja – Mihail Ivan Romanenko, slikari Afanasij Šeloumov, Aleksandar Ivanovič Lažečnikov, Kosta Eliot, scenograf Vladimir Rebazov i arhitekta Aleksij Soldatov.

Njihov doprinos razvoju Zrenjanina u ekonomskom, obrazovnom i kulturnom smislu je neprocenjiv. Osobena kultura Rusa stopila se sa baštinom mnogobrojnih drugih naroda u Bečkereku, stvarajući nove vrednosti. Istorijska stvarnost ponekad ima ironičnu crtu. Tek što su se uklopili u novu sredinu na ruske izbeglice se kao vihor zla stuštio Drugi svetski rat, dolazak boljševika i kriza u vezi Kominterne. Ali, veliko stradanje Rusa nije izbrisalo naše sećanje na njih.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz