Društvo YTOP

USKRŠNJA PORUKA BISKUPA ZRENJANINSKOG LADISLAVA NEMETA

ladislav nemet uskrs

Šta vam pada na pamet, kada vas pitaju, šta je za vas Uskrs? Ovo pitanje su postavili za vreme jedne ankete u aprilu 2016. godine prolaznicima u različitim naseljima Mađarske. Dobili su mnoštvo zanimljivih odgovora. Među njima najčešće su spominjane sledeće stvari: zeka, šarena jaja, jagnje, grančice, polivanje, post.

 

Zanimljiva lista. Rekli bismo: sadrži sve što je vezano uz Uskrs. Pre Uskrsa je post (Korizma), za vreme posta se duhovno pripremamo za Uskrs. I zeka i jagnje, i jaja, i grančice (Cvijetnica), a ponegde i polivanje, jesu povezani sa Uskrsom.

 

Meni, kao kršćaninu, međutim, nedostaje jedna stvar: Ime Isusovo u ovoj listi! Nedostaje mi isto tako spominjanje Njegove muke, smrti i uskrsnuća!

 

Temelj kršćanstva jeste vera u Uskrslog Krista. U Novom Zavetu, u onim knjigama, koje su pisane posle Isusove smrti, čitamo da je glavni zadatak apostola bio da propovedaju o Isusovom uskrsnuću. Posle njegovog uzašašća na nebesa, jedanaest apostola se sabralo da izaberu dvanaestog, umesto Jude, koji je izdao Isusa i napustio grupu apostola. O novoizabranom članu apostolskog zbora kaže Petar: „Jedan dakle od ovih ljudi što bijahu s nama za sve vreme što je među nama živio Gospodin Isus, počevši od krštenja Ivanova pa sve do dana kad bi uzet od nas – treba da bude svjedokom njegova uskrsnuća.“ (Djela 1, 21-22)

 

Živimo u vreme izbora. U našem glavnom gradu su nedavno bili lokalni izbori. U Mađarskoj se spremaju za parlamentarne izbore. Znamo koje kriterije treba da ispune kandidati, koji se bore na izborima: da budu harizmatične ličnosti, da znaju dobro govoriti, da imaju dobre veze, a i dovoljno sredstava za jednu uspešnu kampanju.

 

Kod apostola pak čujemo o veri u uskrnuće. Nikakvih drugih kriterija. Vera u uskrsnuće je najvažnija istina za nas, kršćane. Ako verujemo u ovu istinu, sve ostalo će doći. U životu apostola vidimo da ih je vodila ova istina, nasuprot svim nevoljama. I živote su dali za ovu istinu. Po tradiciji od dvanaest apostola jedanaest je umrlo mučeničkom smrću. Ovo nije zanemarljiva činjenica, ova vera je koštala mnogo!

 

I danas postoje milioni i milioni ljudi, koji sa svojim životom, rečima, i delima svedoče o Isusovom uskrsnuću. Mislim na progonjene kršćane, na one koji su ubijeni, ili su u smrtnoj opasnosti. I naravno mislim i na nas koji živimo na teritoriji naše Biskupije, ili u Srbiji. Sve vas poziva: ispovedimo našu veru u uskrslog Isusa Krista! Priznajmo da nam uskrsli Isus znači nešto, i da nam Njegovo uskrsnuće daje snagu, nadu i mir.

 

Ovo vam želim dragi u Kristu, koji slavite ovaj praznik, ali i svakom čoveku dobre volje!

 

Dr Ladislav Nemet SVD

 

Biskup

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz