Društvo

Upotreba duvana svakodnevno usmrti više od 19.000 ljudi!

upotreba duvana
Foto: Pixabay

Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ sproveo je niz aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana.

 

U svim službama Doma zdravlja održan je sastanak s ciljem da se istakne važnost poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. U čekaonici Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine postvljen je pano sa ciljem da informiše decu i roditelje o negativnom uticaju duvanskog dima na zdravlje čoveka.

 

Tim Savetovališta za mlade održao je edukativni seminar „Štetnost duvanskog dima“ za učenike treće godine srednje škole.

 

Polivalentna patronažna služba organizovala je radionice „Pušenje cigareta ili zdravlje“ u petim razredima osnovnih škola na teritoriji grada Zrenjanina.

 

U Mesnoj zajednici Zlatica patronažna sestra je proveravala vrednosti krvnog pritiska i vrednosti šećera u krvi i delila edukativni materijal „Pušenje cigareta – faktor rizika za zdravlje“.

 

Individualni zdravstveno – vaspitni rad u porodici takođe je organizovala Patronažna služba

 

U Srbiji se već duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana. Aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvana upozoravaju javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Zaštitimo se od duvana“. U svetu ima više od jedne milijarde pušača, od toga skoro 80 odsto živi u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Upotreba duvana u svetu usmrti preko 19.000 ljudi svaki dan. U Srbiji trenutno puši oko 2,5 miliona odraslih stanovnika.

 

Duvan je drugi vodeći faktor oboljevanja od kardio – vaskularnih bolesti

 

Posledice upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu su višestruke. Duvanski dim ugrožava novorođenčad i pre i posle rođenja, dok pušenje u trudnoći povećava rizik za komplikacije u trudnoći. Duvan je drugi vodeći faktor oboljevanja od kardio – vaskularnih bolesti, odmah iza povišenog krvnog pritiska. Povećava se i rizik oboljevanja od raka pluća i drugih malignih bolesti.

 

Udisanje duvanskog dima iz okoline značajno remeti normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova. Čak i kratka izloženost duvanskom dimu iz okoline može da ošteti zidove krvnih sudova. Nepušači koji su izloženi duvanskom dimu kod kuće ili na poslu imaju za 25 – 30 odsto veći rizik da razviju koronarnu bolest srca.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM