Društvo Vesti Zrenjanin

Upis u zrenjaninske srednje škole: Koji smerovi su ove godine u ponudi

srednja poljoprivredna škola
Srednja poljoprivredna škola - arhivska fotografija (Foto: Zoran Bogaroški)

Prema konkursu koje je objavilo Ministarstvo prosvete, srednje škole na teritoriji srednjeg Banata su malo šta promenile u odnosu na prošlogodišnju upisnu politiku.

 

Dualan način obrazovanja postoji na dva smera u Tehničkoj školi u Zrenjaninu. U pitanju su tehničar mehatronike i bravar zavarivač. Na njima će se i ove godine upisati po 30 učenika. Nastava je na srpskom. U toj školi moći će da se upiše i 30 učenika za rukovaoce postrojenjima za dobijanje nafte  i gasa, kao i 30 za vozače motornih vozila. Moći će da se upiše i 30 mašinskih tenhničara za kompjurtersko konstruisanje, kao i 30 tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) i 60 tehničara drumskog saobraćaja. Nastava je na srpskom jeziku.

 

Pročitajte još: Univerzitet nagradio studente Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“

 

Zrenjaninska gimnazija će i ove godine na opštem smeru moći da upiše 120 učenika na srpskom i 30 na mađarskom jeziku. Po 60 učenika može da upiše na društvenom i prirodno-matematičkom smeru. Obezbeđeno je i dvadeset mesta za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, sa nastavom na srpskom.

 

Gimnazije opšteg tipa sa po 30 učenika zadržale su i opštine Novi Bečej, Sečanj i Nova Crnja. I tamo je nastava na srpskom jeziku.

 

Medicinska škola školovaće u narednoj školskoj godini 90 medicinskih sestara-tehničara i 30 farmaceutskih tehničara na srpskom. Takođe, školovaće i 30 medicinskih sestara-tehničara na mađarskom.

 

Srednje škole planiraju da upišu isti broj učenika

 

Isti broj učenika kao i prošle godine planiraju da, prema konkursu, upišu i Poljoprivredna škola Zrenjanin, Ekonomsko-trgovinska „Jovan Trajković“, Hemijsko-prehrambena i tekstilna škola „Uroš Predić“ kao i Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla“. Na isti broj učenika računaju i srednje škole u Sečnju, Novom Bečeju i Novoj Crnji.

 

Za takozvana zanatska zanimanja, kao što su dekorater zidnih površina, mesar, električar, serviser termičkih i rashladnih uređaja, planirana su odeljenja sa po 15 učenika. Neka od tih zanimanja, inače, već godinama su zaista nepopularna. Tome u prilog ide podatak da se prijavi tek po neki učenik u prvom upisnom krugu.

 

Učenici koji žele da se školuju na mađarskom jeziku, to će moći da učine u Medicinskoj školi na smeru medicinska sestra-tehničar. U Ekonomskoj školi na raspolaganju im je smer za kuvare. U Gimnaziji za njih postoji opšti smer, a u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi smer za elektrotehničara informacionih tehnologija.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM