Društvo YSLAJDER

UGINULE PTICE SE SPALJUJU KAKO BI BILO SPREČENO ŠIRENJE GRIPA (FOTO)

Foto: Zoran Bogaroški

ZRENJANIN – Povodom novonastale situacije i pojave ptičijeg gripa na području grada Zrenjanina razgovarali smo sa Stevom Čorokalom iz Javne ustanove „Rezervati prirode“.

Foto: Zoran Bogaroški

Još od oktobra, kada se pojavila pretnja u vezi ptičjeg gripa, „Rezervati prirode“, kao deo tima za vanredne situacije, uz asistenciju Veterinarske inspekcije, deluju na terenu.

– Naše ekipe su mobilne, a naš posao je terenski, i na taj način smo bili u mogućnosti da u svakom trenutku pratimo trenutna stanja na svim mestima koja su poznata kao staništa ptica. Uz pomoć određenih udruženja i nekih nevladinih organizacija, u toku decembra i januara smo obilazili ova staništa, prebrojavali i uglavnom locirali sve ptice. Kompletnu situaciju držimo pod kontrolom, nasuprot susednim državama, koje su pokušale teranjem ptica da spreče širenje ptičijeg gripa, što se pokazalo veoma loše – izjavio je Čorokalo.

Foto: Zoran Bogaroški

U saradnji sa veterinarskom inspekcijom prikupljeno je osam uginulih jedinki, među kojima je kod dve jedinke otkriveno prisustvo ptičijeg gripa. Sve te jedinke koje su pronađene u džakovima su odnete na mesto gde su spaljene, kako se zaraza ne bi širila.

Foto: Zoran Bogaroški

Inače, u centru Zrenjanina, na jezerima, bilo je u prethodnom periodu pet labudova, ali su ostale još samo tri jedinke. Jedan labud je uginuo na Jezeru 3, a jedan na Jezeru 1.

Foto: Zoran Bogaroški

– Čim su primećena uginuća, brzo smo odreagovali. Labudovi su odneti, a ta mesta su veterinari istretirali hemijskim sredstvima u najkraćem roku. Mi i dalje pratimo situaciju, imamo ljude na terenu koji redovno hrane ptice, i u slučaju da primetimo neka nova uginuća odmah pozivamo veterinarsku inspekciju i ZOO higijenu, a uginule jedinke se nose u kafileriju na spaljivanje – rekao je Stevo Čorokalo za naš portal.

Tekst i foto: Zoran Bogaroški

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz