Društvo

Udruženje romskih studenata predstavlja program pomoći mladim Romima

udruženje romskih studenata
Romsko naselje u Zrenjaninu

Udruženje romskih studenata iz Novog Sada predstaviće u petak usluge koje nudi mladim i nezaposlenim Romima. Ovo će biti učinjeno u saradnji sa koordinatorom Grada Zrenjanina za pitanja Roma i lokalnim romskim organizacijama.

 

Ovo udruženje, u saradnji sa jednim nemačkim projektom i Ministarstvom omladine i sporta, od 2018. godine sprovodi program podrške zapošljavanju mladih Roma. Program podrazumeva niz usluga nezaposlenim licima. Te usluge imaju za cilj lakše dolaženje do zaposlenja ili samozaposlenja. Do sada je 180 nezaposlenih mladih Roma, bez kvalifikacija, uspešno završilo obuke u Edukativnom centru, u okviru ovog programa.

 

„Mladim, nezaposlenim Romima, uzrasta od 16 do 35 godina, obezbeđujemo obuke i kurseve u Edukativnom centru Novi Sad. Reč je o državnoj akreditovanoj ustanovi, a kursevi su za sledeća zanimanja: pekar, kuvar, frizer/pedikir/manikir, poslastičar, bravar/alatničar, magacioner i rukovalac građevnskim mašinama. Za vreme obuke polaznicima je obezbeđen smeštaj, obroci, putni troškovi i džeparac od 10.000 dinara mesečno. Nakon obuke, u zavisnosti od zanimanja, obezbeđena su im i osnovna sredstva za rad“, objašnjavaju u Udruženju romskih studenata.

 

Udruženje obezbeđuje i plaćenu radnu praksu u trajanju od jednog do tri meseca, kod željenog poslodavca, radi sticanja radnog iskustva i usavršavanja profesionalnih znanja i veština. Mladim Romima je na usluzi i podrška u artikulisanju preduzetničke ideje i povezivanje sa programom za biznis grantove.

 

„Nudimo im i kontinuirano informisanje o slobodnim radnim mestima, u skladu sa kvalifikacijama korisnika. Takođe, pružamo im i asistencije u postupku prijave na ponude zaposlenja. Zadatak nam je i motivisanje mladih bez završene osnovne škole da se uključe u osnovno obrazovanje za odrasle. Njima pružamo pomoć u postupku upisa u školu“, objašnjavaju u udruženju.

 

Ovaj program biće predstavljen u petak, 8. februara, od 15 časova, u prostorijama koje se nalaze u Pupunovoj ulici broj 14, u centru Zrenjanina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM