Društvo

UDRUŽENJE “PETROVGRAD” TVRDI DA JE IZLOŽENO UVREDAMA

ZRENJANINUdruženje “Petrovgrad” održalo je danas konferenciju za medije, na kojoj je bilo reči o ličnostima koje podržavaju vraćanje našem gradu imena Petrovgrad, ali i o uvredama i pretnjama sa kojima su suočeni inicijatori ideje “Petrovgrad naš grad”.

 

Udruženje "Petrovgrad"

 

– Ponovićemo šta je cilj naše inicijative, a to je da se u godini kada se obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, na demokratski način i u demokratskoj proceduri sučele stavovi o vraćanju našem gradu imena Petrovgrad. Istovremeno, neprijatno smo iznenađeni istupima pojedinih ličnosti, uvredama, klevetama, napadima i pretnjama upućenim pokretačima ideje za vraćanje imena Petrovgrad – saopštio je predsednik Udruženja “Petrovgrad” Budimir Jovanović.

 

On je naglasio da je indikativno da su napadi intezivirani poslednjih dana, iako inicijativa traje već gotovo tri meseca.

 

– Koriste se sva sredstva, uključujući uvrede, ali mi smo za javnu raspravu kao jedini demokratski način. Nama su jednako važni svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, političko opredeljenje, nevezano za činjenicu ko je kada i odakle došao – istakao je Jovanović.

 

On je saopštio i podatak da je peticiju za vraćanje imena grada Petrovgrad potpisalo 3.030 ljudi, od kojih 1.989 Zrenjaninaca.

 

Udruženje "Petrovgrad"

 

Na konferenciji je govorio i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, podsećajući na detalje iz biografije kralja Petra Karađorđevića, unuka vožda Karađorđa, koji je po njegovim rečima uzdigao Srbiju u sam evropski vrh. Svoj stav za vraćanje imena grada Petrovgrad izneo je i dr Vladimir Arbutinov, koji je za sebe rekao da je unuk solunskog dobrovoljca. On je ocenio da se kralj Petar može svrstati rame uz rame sa najvećim ličnostima srpske istorije, i da on zaslužuje mnogo više od imena grada.

 

Inicijativu su na konferenciji podržali i proslavljeni rvač Vojislav Tabački, sada istaknuti sportski radnik, kao i dr Dejan Molnar, predavač na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

 

Na pitanje kakav stav je Udruženja “Petrovgrad” o mogućem referendumu o nazivu imena grada, Budimir Jovanović je naglasio da treba strogo poštovati zakonske norme, i da će udruženje podržati svako rešenje koje je u skladu sa zakonom.

Podeli članak

5 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • Понеки комунисти нису чули или нису схватили да СФРЈ више не постоји. Неки други се надају да је можда ово добра прилика да пласирају личну нетрпељивост према држави у којој живе. И једни и други то раде по опробаном рецепту из кухиња тзв. нво.
  Не треба се освртати на злонамерне и бесмислене увреде и коментаре маргиналних група и појединаца.

  Подршка за удружење ПЕТРОВГРАД и иницијативу да град понесе име по Њ.К.В. Петру првом Карађорђевићу ослободиоцу.

 • Ne dajte referendum.Na Goli otok su slali ljude bez sudjenja a sad hoce demokratiju.Samo insitucijalnom silom po njima.

 • Pitanje vode se rešava na drugom mestu, pitanje biciklističkih staza se rešava na trećem mestu, pitanje penzija se rešava na nekom četvrtom mestu…….
  Svi oni koji ova pitanja spominju i njima žele da odvrate pažnju od ove inicijative ili su neobavešteni ili su zlobni prema svojim sugradjanima. Kod onih koji zagovaraju ovu promenu nema politike niti političkog uticaja. Prosto – došlo je vreme da se odbace ideološki uticaji i da se našem gradu vrati njegovo ime PETROVGRAD.
  Nećemo se osvrtati na uvrede i suprotna mišljenja koja se graniče sa zlobom, već ćemo se truditi da se ispoštuje zakonska procedura. Verujem da će se naći dovoljno istomišljenika koji će svojim izjašnjavanjem omogućiti da ponovo imamo PETROVGRAD.

 • Samo referendum i nikako drugacije ja licno nisam komunista ali nisam ni monarhista svi oni su nasa istorija losija ili bolja ko kako dozivljava nisam za petrovgrad ali ako na referendumu bude izglasan neka bude tako

 • Bojkot Jovanovica i njegovih firmi u Zrenjninu: KJ, Ogrev, Neimar, itd.
  Pa ce drzati nos u svoja posla.

sinovoz
FAM