Društvo

Udruženje “Petrovgrad” saopštilo da podržava ideju Somboraca

Spomenik kralju Petru u centru grada
Spomenik kralju Petru u centru grada (Foto: Dušan Bartolović)

Udruženje “Petrovgrad” izdalo je saopštenje da podržava inicijativu o ponovnom postavljanju spomenika kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Somboru, na glavnom gradskom trgu.

 

– Ohrabruje nas činjenica da je Skupština grada većinom glasova odbornika podržala navedeni predlog, koji je tim činom postao obavezujuća odluka. Spomenik kralju ujedinitelju u Somboru je imao sličnu sudbinu onom u Zrenjaninu. Postavljen je 1940. godine u tadašnjoj glavnoj ulici a uklonili su ga mađarski okupatori godinu dana kasnije, a potom su ga posleratne komunističke vlasti pretopile – navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik Udruženja “Petrovgrad” Budimir Jovanović.

 

U saopštenju se podseća da se na teritoriji Kraljevine Jugoslavije nalazilo oko 200 spomenika, poprsja i spomen ploča kralju Petru i kralju Aleksandru, između ostalog u Dubrovniku, Kranju, Bosanskoj Gradiški, Nevesinju, Sisku, Ljubljani, Bijeljini, Sarajevu, Ohridu, Bitolju … Radili su ih tada najpoznatiji vajari, a uništili su ih okupatori na početku Drugog Svetskog rata.

 

“Napominjemo da kralj Petar ima spomenik, aveniju i spomen ploču u Parizu, a kralj Aleksandar spomenik u Marselju. Smatramo da somborska inicijativa predstavlja još jedan od načina da se ukaže na stotu godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Naš grad bi trebalo da se pridruži obeležavanju velikog jubileja time što će ispraviti istorijsku nepravdu, i vratiti stari naziv Petrovgrad”, zaključuje se uz saopštenju Udruženja “Petrovgrad”.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • “… i vratiti stari naziv Petrovgrad“, …
    NAPIŠI, PRIKA, MALO VIŠE PODATAKA, DA POTVRDIŠ OVU KONSTATACIJU, JER IZ, OVAKO POLITIČKI NAPISANE TVRDNJE,
    STOJI IZOSTAJANJE SA ČASOVA ISTORIJE BANATA!!!
    Pozdrav iz Elemira!

  • Evo im ovaj naš spomenik. Neka nose tu jajaru iz ZRENJANINA, a eto im i Bude i Vidakovića, pa neka po somboru traže sebi robove

sinovoz
FAM